MODNA ZABAVA

Kraljica pri 91 prvič na londonskem tednu mode

Elizabeta II. presenetila vse, ko se je pojavila na reviji. Oblikovalcu Richardu Quinnu je podelila nagrado.
Fotografija: Britanska kraljica Elizabeta II. se je med prvim obiskom londonskega tedna mode očitno zabavala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanska kraljica Elizabeta II. se je med prvim obiskom londonskega tedna mode očitno zabavala. FOTO: Reuters

Obiskovalci londonskega tedna mode, natančneje revije britanskega oblikovalca Richarda Quinna, niso mogli verjeti, ko je v dvorano tik pred začetkom revije vkorakal nihče drug kot britanska kraljica Elizabeta II. Pri 91 letih je monarhinja prvič obiskala teden mode in se, vsaj po fotografijah sodeč, izjemno zabavala. Seveda so jo posedli v prvo vrsto, med modni »plemkinji«, ki sta potrebovali kar precej časa, da sta se sprostili ob tako pomembni gostji.


Živčna urednica Voguea


To je precej nenavadno predvsem za urednico ameriške revije Vogue Anno Wintour, znano tudi kot kraljico modne industrije, ki je znana po svoji hladnosti in strogosti ter vajena, da se ljudje klanjajo njej, ne ona njim. Ko je na stol ob njenem sedla kraljica, je bila Wintourjeva videti kot »prestrašen deklič«, kot je dejala britanska strokovnjakinja za telesno govorico Robin Kermode. »Njen nasmešek je več kot očitno prisiljen, nagiba se stran od kraljice, dlani ima trdno sklenjene, nohti desne roke se ji skorajda zajedajo v levo. To je njen tolažilna drža, tako se poskuša pomiriti,« je dodala Kermodova, ki pa je povsem nasprotno razpoloženje opazila pri Elizabeti II. »Kraljica je vidno uživala. Ob ogledu nekaterih kreacij se ji je na obrazu zarisal pristen nasmešek, tak z razprtimi ustnicami. Tako sproščen nasmeh je v javnosti, pred fotografskimi objektivi, redek in izžareva veliko sproščenosti in samozavesti. S tem je počasi pomagala tudi Anni in predsednici britanskega modnega sveta Carolini Rush, ki je sedela na njeni desni, da sta se sprostili,« pravi strokovnjakinja.Kraljica je Quinnovo revijo obiskala, da bi mu podelila nagrado, poimenovano po njej in ki jo bodo odslej podeljevali najboljšim mladim britanskim modnim oblikovalcem, vsako leto pa jo bo podelil član kraljeve družine. Nagrado kraljice Elizabete II. za britanski dizajn so ustanovili, da bi se poklonili domačim modnim oblikovalcem, ki postajajo vedno bolj priznani v svetu tudi po zaslugi vojvodinje Cambriške, ki rada obleče stvaritve domačih ustvarjalcev, po njenih stopinjah pa gre tudi njena bodoča snaha Meghan Markle.


Ganjeni oblikovalec


Da se bo na reviji Richarda Quinna pojavila kraljica, je bila da zadnjega trenutka skrbno varovana skrivnost, za katero je vedela le peščica organizatorjev. Ti so namreč morali pripraviti poseben stol, šlo je za njen lastni 200 funtov vreden stol iz pleksi stekla z naslonjali za roke, na katerega so položili modro žametno blazino. Kraljica, znana kot ljubiteljica živih barv, je za to priložnost izbrala svetlo moder kostim, črne rokavice, prav takšno torbico in čevlje, biserne uhane in diamantno broško. Njen smisel za modo je v uradnem pozdravu po koncu revije pohvalila tudi Caroline Rush: »Ves čas vaše vladavine ste modo sprejemali z odprtimi rokami in njeno moč uporabljali kot orodje diplomacije, da bi zbližali narode in kulture. Obiskala sem razstavo oblačil v Buckinghamski palači, ki jasno kaže, da ste morali premagati nemalo modnih ovir, premikali ste meje dovoljenega in v vaši garderobi se jasno odražajo spremembe v družbi.« Richard Quinn, prvi dobitnik kraljičine nagrade, je bil seveda ganjen in izjemno počaščen, sploh zaradi dejstva, da je kraljičin prvi obisk tedna mode počastil prav njegovo revijo. »Kraljica je ikona. Mislim, da je bila prva članica kraljeve družine, ki je oblekla hlače,« je dodal Quinn, ki mu je srce poskočilo, ko je tik pred začetkom revije na stolu v prvi vrsti opazil modro blazino. »Takrat sem vedel, da je ta stol namenjen kraljici, in vse skupaj se mi je zdelo neverjetno, kot v sanjah,« je povedal v smehu.Če je kraljica z izbiro oprave požela zgolj pohvale, pa so se graje zgrnile na kraljico stila, kot radi rečejo Anni Wintour, na račun njenega vedenja. Prvi in največji kiks si je privoščila s sončnimi očali, ki so sicer njen zaščitni znak in jih nikoli ne sname, a, kot je povedal strokovnjak za etiko William Hanson, bi to v prisotnosti kraljice preprosto morala storiti. »Kraljica med pogovorom z drugimi vedno sname sončna očala. Obdrži jih le, če jih nosi tudi sogovornik, nikoli pa jih nima na sebi v notranjih prostorih. Wintourjeva bi morala pozabiti na svoj zaščitni znak in očala sneti. K sreči je vsaj vstala, ko je v prostor prišla kraljica,« je urednico modne biblije okrcal Hanson.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije