SLAVNOSTNO

Kralj in kraljica praznujeta

Španski dvor res ni tako medijsko izpostavljen kot je britanski, a to ne pomeni, da se na njem ne dogaja nič zanimivega.
Fotografija: Španski kralj in kraljica praznujeta 20. obletnico poroke. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Španski kralj in kraljica praznujeta 20. obletnico poroke. FOTO: Reuters

Letos se španski kraljevi družini obetata dve okrogli obletnici.

51-letna kraljica Letizia in 56-letni kralj Felipe prav danes praznujeta 20. obletnico poroke, čez slab mesec, 19. junija pa bodo Španci obeležili deseto obletnico vladavina kralja Felipeja VI.

 

Ta je prestol zasedel potem, ko se mu je njegov oče kralj Juan Carlos I. leta 2914 odrekel, saj so na dan prišle številne afere, povezane z njegovim ljubezenskim življenjem in razkošnim življenjskim slogom.

Glede na najave se bosta sedanjemu vladajočemu paru ob obeležju obeh obletnic pridružili hčerki, 18-letna princesa Leonor in 17-letna infanta Sofia, ki študira na kolidžu UWC Atlantic v Walesu.

Isto šolo je obiskovala tudi njena sestra, ta je sedaj kot prestolonaslednica na triletnem vojaškem usposabljanju na vojaški akademiji v Zaragozi.

Ob obeh pomembnih obletnicah v kraljevi palači v Madridu pričakujejo veliko gostov in voščil z vsega sveta, kraljeva družina pa je ob tej priložnosti v svet poslala fotografije, posnete na vrtu palače.

Kraljica Letizia, nekdanja novinarka, je nedvomno najbolj priljubljena članica španske kraljeve družine, ki se po protokolu udeležuje številnih družabnih in gala dogodkov, kjer očara z neustavljivim šarmom.

Svetovna in španska javnost jo obožujeta zaradi brezkompromisnega sloga, pred poroko s sedanjim kraljem je bila uspešna televizijska voditeljica informativnega programa.

Moža je leta 2002 spoznala med opravljanjem novinarskega dela, poročila sta se maja 2004 v madridski katedrali Almudena.

Prva v vrsti za prestol je njuna hči princesa Leonora, trenutno članica vojaške akademije, kjer se pripravlja na vlogo, ki jo bo nekoč zaigrala namesto očeta.

Akademija ima strog režim, usposabljaje bo trajalo tri leta, v tem času bo princesa podrobneje spoznavala tudi mornarico in letalske sile.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije