NOVE POSLOVNE ZMAGE

Jamie Oliver ima nove poslovne načrte

Po propadu kulinaričnega imperija gre Oliver novim poslovnim zmagam naproti. Še prej ga bomo videli v novi TV-oddaji o brezmesnih jedeh.
Fotografija: Spet bo kuhal, a tokrat brez mesa. Fotografiji: Reuters
Odpri galerijo
Spet bo kuhal, a tokrat brez mesa. Fotografiji: Reuters

Okroglih 20 let je minilo, odkar je Jamie Oliver osvojil televizijske gledalce s svojimi kuharskimi oddajami. Kuhinja do nazga je postala hit na vseh koncih sveta, Britanca pa izstrelila naravnost na kulinarični Olimp. Novo slavo je znal odlično unovčiti, ne le s pisanjem kuharskih knjig, ki so vse po vrsti postale uspešnice, ampak tudi z odpiranjem restavracij.
V naslednjih letih načrtuje odprtje novih restavracij.
V naslednjih letih načrtuje odprtje novih restavracij.

A izkazalo se je, da si je simpatični chef vseeno pripravil prevelik zalogaj. Pred štirimi leti je veriga njegovih restavracij propadla, ob čemer je izgubil 31 milijonov evrov, kar 1000 njegovih zaposlenih pa je ostalo brez dela. V nedavnem intervjuju za BBC je spregovoril o krizi, ki jo je doživljal.

»Moj štirideseti rojstni dan je bil pokvarjen, nad menoj je visel temen oblak. Spraševal sem se, kaj za vraga se dogaja,« se spominja Jamie, ki za propad verige med drugim krivi tudi brexit. Kuhar meni, da je dal pri reševanju restavracij vse od sebe.
 

Vsem je plačal


Jamie, ki se je po polomu z ženo Jools in njunimi petimi otroki preselil v Essex, v šest milijonov evrov in pol vredno hišo, pravi, da se je iz propada nekaj naučil in že ima nove poslovne načrte. »Prepričan sem, da je bila to dragocena lekcija, s pomočjo katere bom v naslednjih 20 letih naredil nekaj zelo posebnih reči na zelo poseben način. Pravzaprav sem na neki čudaški način hvaležen, da sem imel priložnost doživeti najboljše in izkusiti najslabše v tem poslu,« pravi.


»Svet se je spremenil, posel se je spremenil, tekmeci so se spremenili in manj se razlikujemo od njih, kot smo se na začetku. Ko že enkrat imate verižno reakcijo, dodajte še malce brexita, in samozavest izgine, navadi ljudje se spremenijo,« meni.

Jamie je že pred časom medijem zaupal, da so bila zadnja štiri leta in pol zanj izjemno težka. Maja, potem ko mu ni uspelo najti investitorjev, je propadlo kar 22 od 25 njegovih restavracij v Veliki Britaniji. Kuharja je poraz še bolj prizadel, ker je bil prepričan, da mu bo uspelo rešiti verigo. Dejal je, da je poizkusil prav vse, vključno z vlaganjem svojega denarja.


V posel naj bi vložil okoli pet milijonov evrov, za svoje delo pa si ni nakazoval nobene plače. »Ko smo bili v stečaju, sem osebno poskrbel, da so bili vsi zaposleni plačani,« je zagotovil. Jamie se septembra vrača na male zaslone z novo serijo kuharskih oddaj, posvečeno brezmesnim jedem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije