POSVETILO

FOTO: Beatli še danes dajejo delo 2335 ljudem

V Liverpoolu so jim posvetili kar 30 zanimivosti. Prvi spomenik leta 1974.
Fotografija: Kvartet iz 15.000 bonbonov. FOTO: Vane D. Fortič
Odpri galerijo
Kvartet iz 15.000 bonbonov. FOTO: Vane D. Fortič

Liverpool zaznamujejo pomorska tradicija z ladijsko družbo White Star Line na čelu - ta je zgradila Titanik -, FC Liverpool, najtrofejnejši angleški nogometni klub, ter John, Paul, George in Ringo. Beatlom je posvečeno kakšnih 30 turističnih zanimivosti, od muzejev, spomenikov, glasbe do izletov, ki predstavljajo njihovo življenje in glasbo. Letalski potnik, ki obišče Liverpool, pristane na Letališču Johna Lennona, mesto pa zapusti z majico ali spominkom, posvečenim najbolj znani rock skupini vseh časov - The Beatles.

Gnezdo, iz katerega je zrasla skupina

Jimmy Coburn je svojo glasbeno kariero začel graditi že zarana, kot imitator Johna Lennona. Vsak dan nastopa v legendarnem Cavern Clubu. Cavern je gnezdo, iz katerega je zrasla skupina The Beatles: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr. Devetega februarja 1961 so pod tem imenom nastopili prvič, bobnar Ringo se jim je pridružil leto pozneje. V Cavern Clubu so nastopili skoraj tristokrat.

Coburn je Johnu podoben in ima enako frizuro, zaigrati zna 200 skladb slavne skupine. Srečal in pogovarjal se je že s Paulom. »Je zelo prijazna oseba. Vedno se smeji in šali.« Medtem ko si obiskovalci ogledujejo Cavern, pijejo pivo, gledajo, ali bi kupili kakšen spominek ali se podpisali na opečni strop, Jimmy Coburn z Johnu podobnim glasom niza A hard days night, Imagine, I feel fine – in res se vsi dobro počutijo. »Najljubša mi je skladba A day in a life. V njej John in Paul pričarata nekakšno magično atmosfero.« Med najbolj priljubljene pesmi Jimmy uvršča tudi Love me do.
Kar veliko je izletov, ki obiskovalce popeljejo do znamenitosti, povezanih z življenjem in delom beatlov. Na izletu The Magical Mystery Tour obiskovalcem razkažejo ulici Penny Lane in Strawberry Fields iz istoimenskih skladb ter rojstni hiši Johna in Paula.

Vsa zgodba o nesmrtnih

V pristanišču The Albert Dock je kraj, ki pove tako rekoč vso zgodbo o nesmrtnih – The Beatles Story. Razstavljeni so originalni inštrumenti skupine: klavir Johna Lennona, bobni Ringa Starra, kitara Georgea Harrisona, redki ovitki vinilk, fotografije in originalna besedila skladb. Z avdiovodnikom vodi glas Johnove sestre Julie.

Nedaleč je usidran nenavaden petzvezdnični hotel. Plovilo Joker Boat so izdelali v ZDA za film Batman, potem so ga prepeljali v Liverpool in preuredili v luksuzni hotel Yellow Submarine. Oprema je zelo ekstravagantna, krasijo jo tudi zlate plošče beatlov.
Spominke kupite v Fab4 Store, kavo spijete v Fab4 Café. Z izrazom The Fab Four Angleži radi poimenujejo The Beatles. Trgovina in kavarna sta na pomolu, kjer trajekti vozijo na Irsko in nazaj. Nekaj korakov stran je velik kip četverice, kjer se obiskovalci radi fotografirajo. V mestu je še več drugih spomenikov, posvečenih slavni skupini. Pred klubom Cavern se ob opečnati zid naslanja mladi John Lennon. V ulici Stanley Street je podoba Eleanor Rigby iz istoimenske skladbe. Osamljena sedi na kamniti klopi, zraven pa je ploščica z napisom posvečenim »All the Lonely People« – vsem osamljenim. Prvi spomenik rock skupini so postavili leta 1974 nad vhodom v Mathew's Live Bar. Upodobljena je devica Marija s štirimi dojenčki, člani skupine. Spominu Lennonovega zavzemanja za mir je ameriški umetnik izdelal pet metrov in pol visok spomenik, ki stoji na lokaciji Kings Dock.

Po napornem ogledovanju znamenitosti obiskovalci lahko prenočijo v hotelu Hard Days Night (iz istoimenske skladbe). Kipi Johna, Paula, Georgea in Ringa goste pozdravijo že na fasadi hotela. Vsako od 110 sob krasijo kot fotografije natančno izdelane umetniške slike beatlov, dela umetnice Shanon MacDonald

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije