MOČAN KARAKTER

Elizabeta na prestolu že rekordnih 66 let

Britanska kraljica je vladarica z najdaljšim stažem v zgodovini. Prestol je zasedla pri rosnih 25 letih po smrti očeta, kralja Georgea VI.
Fotografija: Krona je menda tako težka, da se je Elizabeta bala skloniti glavo. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Krona je menda tako težka, da se je Elizabeta bala skloniti glavo. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Britanska kraljica Elizabeta II. je pred dnevi praznovala 66 let vladavine. Njej v čast so natanko opoldne v londonskem Green Parku zadoneli rafali iz topov kraljeve garde, slišati jih je bilo tudi iz drugih koncev prestolnice. Kot je že v navadi, je obletnico praznovala v krogu najbližjih na posestvu Sandringham.

Je vladarica z najdaljšim stažem, kraljica je postala pri komaj 25 letih, ko je nenadoma umrl njen oče, kralj George VI. Za Elizabeto je dan, ko je bila okronana, zatorej tudi žalosten dan, saj se spominja očetove smrti. Ta je pred 66 leti umrl v spanju po dolgi bitki s pljučnim rakom. Novico, da je za vedno zaspal, ona pa postala britanska kraljica, je Elizabeta izvedela na potovanju v Keniji, ki jo je obiskala z vojvodo Edinburškim v sklopu turneje po državah Commonwealtha. Odšla je kot princesa, domov se je vrnila kot kraljica, kar ji ni bilo najbolj pogodu.
Sramežljiva Elizabeta ni bila pripravljena na vladanje, ceremonijo ob kronanju je opisala celo kot grozljivo, saj da je bila vožnja z zlato kočijo izjemno neudobna, krona pa tako težka, da se je bala skloniti glavo, da se ji ne bi zlomil vrat. Strah jo je bilo tudi množic, ki so prišle na kronanje, pri čemer pa ji je bil v veliko pomoč in oporo njen mož, ki se je trudil, da bi jo pomiril ter ji s svojimi šalami preusmeril misli. V Filipu je v vsem času vladanja vedno našla oporo, lani pa sta praznovala visok jubilej, 70 let poroke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije