JAPONSKA

Vladavina cesarja Akihita se bliža koncu

Star je 85 let, japonski prestol zaseda že 30 let. Konec aprila bo odstopil, okronali bodo njegovega sina.
Fotografija: Japonski cesar Akihito in cesarica Mičiko sta moči nabirala ob obali. FOTOGRAFIJE: REUTERS
Odpri galerijo
Japonski cesar Akihito in cesarica Mičiko sta moči nabirala ob obali. FOTOGRAFIJE: REUTERS

Japonska cesar Akihito in cesarica Mičiko sta se pred dnevi z roko v roki sprehodila po obali blizu cesarske vile Hadžama v istoimenskem kraju, kjer sta si privoščila nekaj časa za počitek. Cesar in cesarica sta dobre volje mahala ljudem, ki so jima prišli izreč dobre želje. Cesar, ki je prejšnji mesec dopolnil 85 let, pravi, da občuti olajšanje, ker se njegova vladavina bliža koncu, in to ne da bi se Japonska zapletla v vojno. Pomembno je, poudarja, mladim pripovedovati o vpletenosti Japonske v vojno in vsem, kar je povezano s tem.
Spomladi se bo cesar umaknil s prestola, nasledil ga bo njegov prvorojenec.
Spomladi se bo cesar umaknil s prestola, nasledil ga bo njegov prvorojenec.

»Pomembno je, da ne pozabimo številnih življenj, ki so ugasnila med drugo svetovno vojno, da ne pozabimo, da so se za mir, blaginjo, srečo in razcvet žrtvovali in se trudili številni Japonci, in da vsem, ki so se rodili po vojni, ta zgodovinski čas pravilno in natančno predstavimo,« je jasen cesar. Njegova tridesetletna vladavina je edino obdobje brez vojne v moderni zgodovini dežele vzhajajočega sonca.

Kot cesar je obiskal tudi Filipine in druge pacifiške otoke, ki jih je med vojno vihro osvojila Japonska. Decembra, ko je praznoval rojstni dan, je povedal, da nikoli ne bo pozabil teh potovanj, na katerih ga je vselej spremljala žena, in se zahvalil vsem državam, ki so ju lepo sprejele, kljub grenkim vojnim spominom. Akihito je imel 11 let, ko je njegov oče prek radijskih valov oznanil predajo Japonske, bilo je 15. avgusta 1945.
Cesarski par se je sprehajal ob morju.
Cesarski par se je sprehajal ob morju.

Nekateri analitiki verjamejo, da njegov pacifizem in sočutje do žrtev katastrof ter manjšin izhajata prav iz njegovih otroških doživljanj vojnega časa. Še preden sta se odpravila v Hadžamo, kjer bosta ostala do petka, pa sta se v parku Kanonzaki v Jokosuki poklonila tisočim mornarjem, ki so umrli med napadom zavezniških sil med drugo svetovno vojno.

V nasprotju z njegovim očetom cesarjem Hirohitom, ki so ga do konca vojne oboževali kot boga, je Akihito prvi cesar, okronan po japonski povojni pacifistični ustavi kot simbol brez politične moči. Med vladavino je poskušal imeti stik z navadnimi ljudmi in se zahvalil vsem, tudi ženi Mičiko, ker so razumeli njegove poglede in podpirali njegovo delo. »Ko se bližam koncu svoje cesarske poti, bi se rad iz dna srca zahvalil številnim ljudem, ki so me sprejeli in me podpirali kot simbol države,« je dejal. »Še naprej bom opravljal svoje naloge in dolžnosti, vse do abdikacije.«


Akihito se bo 30. aprila upokojil, bo prvi cesar v 200 letih, ki bo abdiciral, prestol krizantem bo prepustil svojemu prvorojencu; princa Naruhita bodo okronali 1. maja. Analitiki se že sprašujejo, katero pot bo ubral novi cesar v spremstvu svoje žene bodoče cesarice Masako. Pomembno vlogo v delovanju cesarske družine naj bi imel tudi njegov mlajši brat princ Akišino z družino. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije