BANKROT

Slavni kuhar Jamie Oliver je suh kot poper

Finančni polom angleškega zvezdniškega chefa. Zaslovel je s televizijsko oddajo Kuhinja do nazga.
Fotografija: Jamie Oliver je navdihnil mnoge. FOTO: Reuter
Odpri galerijo
Jamie Oliver je navdihnil mnoge. FOTO: Reuter

Angleški kuhar Jamie Oliver je zaslovel z recepti za pripravo preprostih in zdravih jedi, pisanih na kožo današnjim generacijam, ki imajo vse manj časa in se trudijo živeti zdravo. Uspehu je sledilo odprtje številnih restavracij, zdaj pa se je znašel pred bankrotom.

Slavni kuhar se je znašel na finančnem dnu. FOTO: Reuter
Slavni kuhar se je znašel na finančnem dnu. FOTO: Reuter
Mediji že dlje poročajo o njegovih finančnih težavah, lani, ko so prihodki verige Jamie's Italian upadli za 11 odstotkov, je po poročanju medijev vložil okoli 15 milijonov evrov, a očitno to ni bilo dovolj, da bi zadevo obdržal nad gladino. Slavni chef je več mesecev iskal kupce za svoje restavracije, ki so se znašle v težavah zaradi vedno večje konkurence. »Imel sem samo dve uri časa za polog plačila, v nasprotnem primeru bi zaprle svoja vrata,« je povedal v intervjuju za Financial Times.
 

Minus 20 milijonov


Oliverjev poslovni imperij sicer obsega še več drugih podjetij, lani pa je imel zaradi slabega poslovanja restavracij izgubo v višini več kot 20 milijonov evrov. Eden tistih, ki so najbolj zaslužni za navdušenje nad kuharskim poklicem v zadnjih letih, je zaslovel zaradi svojih kuharskih oddaj, kot so Kuhinja do nazga, Jamiejeva 30-minutna kuhinja in nato še Jamiejeva 15-minutna kuhinja, izdal pa je tudi več kuharskih knjig.


Leta 2008 je začel po Evropi odpirati restavracije z italijansko hrano pod blagovno znamko Jamie's Italian. Samo lani jih je zaprl 12 – delo je izgubilo okoli 600 zaposlenih –, zdaj pa naj bi imel v Evropi in svetu še 23 svojih restavracij. A očitno mu ni šlo vse po načrtih. Veriga restavracij je zaradi finančnih težav pristala v insolvenčnem postopku, ogroženih je več kot 1000 delovnih mest, kar ga neznansko žalosti. »Nimam več denarja za dodatno podporo restavracij,« je priznal in dodal, da na računu nima nič. »Ne smem več tvegati in tako ogrožati ljudi, ki delajo zame.«
 

Boljša hrana v šolah


V preteklosti je bil večkrat nominiran za najslavnejšo osebnost leta, predvsem zaradi kampanje iz leta 2005 Feed me better, katere rezultat je bil, da se je k boljši šolski prehrani zavezala tudi vlada. Kot je takrat povedal v enem od intervjujev, se je za kampanjo odločil zaradi svojih otrok: »Ko imaš enkrat otroke, se zelo posvetiš hrani, ki jo dobivajo. Njihova telesa rastejo in se razvijajo, zato potrebujejo veliko različnih hranil in mineralov. Zato sem začel preučevati šolsko prehrano v Veliki Britaniji, ta pa je bila v tistem času precej slaba. Še najslabše je bilo, da smo imeli več predpisov o kakovosti pasje prehrane kot tistih o prehrani otrok. Zato sem na to temo pripravil TV-serijo in tako se je začela kampanja. Iz tega so se potem razvijali drugi projekti.«


Po anketi Channel 4 je bil izglasovan za najbolj navdihujočo osebnost, povezano z britansko politiko. V letih 2005 in 2010 je bil izbran za najbolj vplivno osebnost v britanskem gostinstvu, leta 2003 je prejel naziv MBE, član reda britanskega imperija, ki so ga denimo v 60. letih prejšnjega stoletja prejeli tudi člani skupine Beatles. Jamie Oliver je poročen z Jools, nekdanjo manekenko in ljubeznijo iz šolskih dni, imata kar pet otrok, dva fanta in tri deklice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije