Režiser v Cannes, igralka v Benetke

Spike Lee naj bi dobil zlato palmo za življenjsko delo. Cate Blanchett nestrpno pričakuje beneški festival.
Fotografija: Cate Blanchett je redna gostja filmskih dogodkov. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Cate Blanchett je redna gostja filmskih dogodkov. FOTO: Guliver/getty Images

ORrganizatorji dveh najpomembnejših filmskih festivalov v Evropi, tistega v Cannesu in tistega v Benetkah, so sporočili odločitev, kdo bo predsedoval žirijama. Na čelu francoskega festivala bo z oskarjem nagrajeni ameriški režiser Spike Lee, čigar dva filma sta se v preteklosti potegovala za zlato palmo v Cannesu, eden od njih z naslovom ČrniKkKlanovec, jo je tudi dobil, poleg nje pa še 43 drugih nagrad.

V Cannesu je že bil nagrajen. FOTO: Guliver/getty Images
V Cannesu je že bil nagrajen. FOTO: Guliver/getty Images
Spike Lee, ki se bo v zgodovino zapisal kot prvi temnopolti predsednik žirije festivala v Cannesu, si je z omenjenim filmom prislužil neverjetno 201 nominacijo. Letos ga bodo v Franciji menda počastili s častno zlato palmo za življenjsko delo. Lani je ta čast doletela francoskega igralca Alaina Delona.

Strokovno žirijo v Benetkah bo medtem vodila avstralska igralka Cate Blanchett, ki je v svoji karieri že pospravila ogromno nagrad, med njimi dva oskarja, slavila je tudi že v Benetkah. Cate Blanchett je v izjavi za javnost zapisala, da vsako leto nestrpno pričakuje beneški filmski festival in da je izbor filmov, ki jih prikažejo na njem, vedno presenetljiv in izjemen. Označila ga je kot enega najbolj privlačnih na svetu in dodala, da je pravi praznik provokativnega in navdihujočega filmskega medija v vseh njegovih oblikah.


Blanchettova je sicer že izkušena predsednica žirij na filmskih festivalih, predlani je namreč predsedovala žiriji v Cannesu. Festival bo potekal od 2. do 12. septembra, zato izbor filmov, ki jih bodo predvajali, še ni znan. Lani je slavil Joker, ki je prejel zlatega leva za najboljši film, v tej kategoriji je tudi že prejel nominacijo za oskarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije