ROJSTVO

Petra Nemcova bo rodila pri štiridesetih

V življenje dolgonoge češke supermanekenke, ki je v uničujočem cunamiju komaj preživela, je spet posijalo sonce.
Fotografija: Lepa Čehinja je srečna v objemu Benjamina.
Odpri galerijo
Lepa Čehinja je srečna v objemu Benjamina.

Vse se lahko spremeni v trenutku. Sanjsko življenje se lahko sesuje kot hišica iz kart, ostane le pogorišče nekdanje sreče. »Življenje ima svoje načine, da ti da lekcijo. Bila sem uspešna. Bila sem srečno zaljubljena v svojega zaročenca, z njim sem uživala na romantičnih počitnicah, ko se je čudovit sprehod v dvoje v le nekaj sekundah spremenil v pekel na zemlji, ki je vzel veliko življenj,« pravi ena nekdaj najuspešnejših supermanekenk, dolgonoga Čehinja Petra Nemcova, ki jo je rušilni cunami leta 2004 iz neveste v pričakovanju spremenil v žensko z zlomljenim srcem.
Pred 15 leti se je raj zanjo spremenil v pekel.
Pred 15 leti se je raj zanjo spremenil v pekel.

Uničujoča sila vode je v smrt odnesla njenega tedanjega zaročenca Simona Atleeja, pa tudi sama je komaj ostala živa. S še zadnjim močmi se je, ko je po tajskem raju pustošil cunami, osem ur oklepala drevesa, tam so jo na robu smrti našli reševalci. »V bolnišnici nisem vedela, ali si bom še kdaj v celoti opomogla. Nisem vedela, ali bom še kdaj hodila. Spoznala sem, da nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo v naslednjem trenutku.«
 

Skrivna poroka


Resnico tega spoznanja pa ji je zdaj življenje vnovič potrdilo, a tokrat ne boleče, pač pa ji je pokazalo, da te lahko po še tako veliki nesreči za naslednjim vogalom čaka sreča. »Moja družina se širi kot moj trebuh!« je zdaj namreč zapisala krasotica, ki je izdala, da se je na začetku tega meseca skrivaj poročila s podjetnikom Benjaminom Larretchejem, ki ji je pred tremi leti ukradel srce, in da bosta njuno mlado srečo kmalu okronala z otročičkom.
Petra in Benjamin sta se pod vodstvom spiritualnega vodnika poročila na začetku meseca.
Petra in Benjamin sta se pod vodstvom spiritualnega vodnika poročila na začetku meseca.

Pred petnajstimi leti se ji je zdelo, da je na loteriji življenja zadela glavno nagrado; s svojo lepoto je jemala dih, le malokatera manekenka se je lahko pohvalila s tako plodovito in uspešno kariero, in ljubila je moškega, ki ji je ljubezen vračal. In jo je odpeljal na romantičen oddih na peščene tajske plaže, ki jih obliva turkizno morje.
 

Ujela se je za palmo


»Bila sem z moškim, ki sem ga ljubila in s katerim sem nameravala preživeti preostanek življenja. Bilo je tik po božiču, pripravljala sva se, da se s čudovitih počitnic na Tajskem odpraviva domov,« se spominja, ko je skozi okno bungalova videla, da se je morje nenadoma umaknilo. Malce zatem je v daljavi uzrla velikanski vodni zid. In začel se je pekel.

»S plaže sem zaslišala krike. Ljudje so tekli kot zmešani in kričali. Že v naslednjem trenutku je začela v bungalov vdirati črna voda, povsod je bilo polomljeno steklo. Simona sem videla na strehi, a me ni pretirano skrbelo, saj je bil dober plavalec, boljši od mene. V nekem trenutku sem bila prepričana, da je konec, da bom umrla. In ko sem to sprejela, sem čutila le še olajšanje in sprijaznjenje s smrtjo.«
Preživetje cunamija jo je napotilo na pot človekoljubne dejavnosti.
Preživetje cunamija jo je napotilo na pot človekoljubne dejavnosti.

Usoda je zanjo vendar imela drugačne načrte. Nekaj časa jo je nosil vodni tok, ko se je ujela za palmo in dolge ure, nihajoč med zavestnim in nezavestnim stanjem, čakala na pomoč. Osem ur pozneje so jo povsem golo na palmi našli reševalci.
 

Učila se je hoditi


»Po vsem telesu sem imela polomljene kosti. Ko so me z zlomljenimi rebri in notranjimi krvavitvami prepeljali v bolnišnico, so mi zdravniki dejali, da najverjetneje nikoli več ne bom hodila.« In prav tam so ji povedali, da je umrl njen zaročenec, truplo so našli šele nekaj mesecev pozneje.

»Do takrat za cunami še slišala nisem. Ta izkušnja pa me je spodbudila, da želim pomagati drugim. Med cunamijem je bilo namreč najhujše to, da sem povsod okoli slišala človeške krike, a nikomur nisem mogla pomagati.«


Pred njo je bilo nekajletno okrevanje, so bili prepričani zdravniki, a Petra si je z neverjetno življenjsko voljo opomogla – vsaj telesno – že po štirih mesecih. V tajski bolnišnici je preživela dva meseca, sledila sta dva meseca v bolnišnici na Češkem, kjer se je morala na novo učiti celo hoje. A ji je uspelo. »Stvari se zgodijo z razlogom, nato pa je od tebe odvisno, kaj boš storili – se predal ali šel naprej in poskušal nekaj narediti iz sebe in svojega življenja.« In odločila se je za slednje.
 

Sklad za obnovo šol


Njena osebna tragedija jo je spodbudila, da je ustanovila sklad Happy hearts fund, ki denar namenja obnovi šol, uničenih v naravnih katastrofah. Doslej je pomagala obnoviti že 208 šol in več sto domov v 18 državah, med drugim na Tajskem, v Indoneziji, na Haitiju, v Nepalu. To ni bilo spregledano, saj je zaradi svojega humanitarnega delovanja prejela že več nagrad in priznanj.

»Cunami mi je res precej vzel, a mi je tudi ogromno dal. Med največjimi darovi je zavedanje, kolikšno srečo pravzaprav imam.«
Sreča je zanjo prišla dokaj pozno. Prvega zaročenca ji je vzela smrt.

Naslednji dve zaroki, z igralcem Jamiejem Belmanom in bankirjem Alejandrom Grimaldijem, sta se končali z razdrtjem, pred tremi leti pa jo je prijatelj seznanil z Benjaminom, ob katerem ji je srce vnovič zaživelo, a je to skrivala, saj sta medsebojno naklonjenost priznala šele lani. Drugega avgusta letos sta se poročila v Arizoni.


»Presrečna, da lahko s svetom delim, da sva se na zelo osebni in intimni ceremoniji, ki jo je vodil najin spiritualni vodnik, poročila. Vzhičena, da sva zakorakala po skupni poti in bova skupaj ustvarjala najino prihodnost.« To sta že začela, saj je lepa Čehinja zdaj objavila, da bo v svojem 40. letu naposled prvič postala mamica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije