Jim bo kralj zanesel virus?

Tajski vladar Maha Vajiralongkorn je v Nemčiji, enem od žarišč koronavirusa. Pri ljudstvu je nepriljubljen, a negativni komentarji proti njemu so strogo prepovedani.
Fotografija: Postaja vedno manj priljubljen. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Postaja vedno manj priljubljen. FOTO: Reuters

Medtem ko je tajski kralj obtičal na svojem drugem domu v Nemčiji, so njegovi rojaki izkoristili priložnost in začeli na družabnih omrežjih izražati svoje mnenje o njegovi vladavini ter se spraševati o smiselnosti monarhije. Tovrstno početje je na Tajskem sicer kaznivo dejanje, tisti, ki imajo povedati kaj proti monarhiji, pa se lahko znajdejo za rešetkami.



Na to je pred dnevi Tajce spomnila vlada, ki je opazila, da se na spletu množijo komentarji proti Mahi Vajiralongkornu, ki je vladanje od pokojnega očeta prevzel leta 2016, okronali pa so ga šele lani. Že dolgo jim ni všeč, da kralj veliko časa preživi zunaj meja domovine, na veliko zapravlja in se zapleta v škandale, a ker je vsakršno kritiziranje strogo prepovedano, si tega doslej niso upali povedati na glas.

Tokrat je sodu izbilo dno dejstvo, da je kralj v Nemčiji, enem od žarišč covida-19. Na Tajskem so jo namreč dobro odnesli, edini smrtni primer so zabeležili 1. marca, okuženih je bilo 721 ljudi, zdaj pa se bojijo, da bi kralj v deželo prinesel virus ter bi tudi oni šli po poti evropskih držav.

Čečkajo bankovce

Na Tajskem so jo še dobro odnesli. FOTO: Reuters
Na Tajskem so jo še dobro odnesli. FOTO: Reuters
Kralj Maha je ugled poskušal popraviti že pred potovanjem v Evropo, in sicer je v medije poslal novico, da je tajskim bolnišnicam daroval sto ventilatorjev za avtomatsko predihavanje. A škotski novinar Andrew MacGregor Marshall, ki je pred časom o monarhiji napisal knjigo, je izbrskal, da gre za lažno novico. Fotografija, ki je bila objavljena ob njej in naj bi prikazovala uporabo enega od teh darovanih ventilatorjev, je bila namreč posneta v bolnišnici v Italiji, ne na Tajskem.



Marshall je opazil tudi, da je na Tajskem v obtoku vedno več poškodovanih bankovcev. Na njih je kraljev portret, ljudje pa svoje nestrinjanje z njim izražajo tako, da po bankovcih čečkajo, kralju rišejo brke, mu črnijo oči in podobno. Tudi to sicer v deželi smehljajev velja za kaznivo dejanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije