MEGA KONCERT

Elton John je prepeval na vrtu (VIDEO)

Spletni megadogodek En svet: skupaj doma za globalno solidarnost. Nastopili tudi Rolling Stones, Lady Gaga, Paul McCartney in Taylor Swift.
Fotografija: Eddie Vedder, Elton John in Paul McCartney so nagovorili gledalce in zapeli.
Odpri galerijo
Eddie Vedder, Elton John in Paul McCartney so nagovorili gledalce in zapeli.

Minuli konec tedna je na svetovnem spletu potekal osemurni globalni multimedijski megadogodek One World: Together at Home (En svet: skupaj doma), na katerem je od doma nastopila vrsta svetovno znanih glasbenikov, komikov in igralcev pa tudi vsakdanjih Zemljanov in borcev proti koronavirusu.

Lady Gaga je bila glavna povezovalka spletnega dogodka. FOTOgrafije: Global Citizen/Twitter
Lady Gaga je bila glavna povezovalka spletnega dogodka. FOTOgrafije: Global Citizen/Twitter

Organizirali sta ga Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in neprofitna organizacija Global Citizen, dogodek pa je povezovala ameriška pevka in igralka Lady Gaga, ki se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem, trgovcem, dostavljavcem, poštarjem in vsem, ki se v teh časih izpostavljajo tveganju. Pri povezovanju so ji pomagali še trije veliki ameriški televizijski voditelji Jimmy Kimmel, Stephen Clobert in Jimmy Fallon.

Globalna solidarnost


Prvi del je začela britanska igralka Jameela Jamil iz nanizanke Dobro mesto, ki je poudarila, da dogodek ni namenjen zbiranju denarja: »Pospravite denarnice. To ni teleton. Tukaj smo samo zato, da vam ponudimo neverjeten šov z izjemnimi nastopi v živo.«


V prvih urah so se zvrstili domači nastopi znanih osebnosti z vsega sveta, kot so britanski nogometni zvezdnik David Beckham, nekdanji ameriški prvi dami Laura Bush in Michelle Obama, ameriška pevka Jennifer Hudson, hongkonška pevka Eason Chan, indijski skladatelj in pevec Višal Mišra ter emiratski glasbenik Husain Al Džasmi, ameriški igralec Jack Black pa je poskrbel za dozo humorja z videom, v katerem se trudi delati sklece, plavati in plesati. Zvezdniki so pozivali ljudi, naj ostanejo doma, si redno umivajo roke, se držijo omejevanja družabnih stikov in pritiskajo na politične voditelje, naj poskrbijo za pogostejše izvajanje testov na koronavirus in gradijo močnejši zdravstveni sistem.
 

Glasbene poslastice


Nastopili so legendarni Rolling Stones: Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood in Charlie Watts so v živo – vsak s svojega doma – zaigrali uspešnico You Can't Always Get What You Want. Stevie Wonder je v spomin na Billa Withersa zapel njegovo uspešnico Lean on Me, nekdanji beatle Paul McCartney pa je z besedami, da je bila njegova mama medicinska sestra in babica, zapel pesem Lady Madonna.


Skuštrana Taylor Swift je sedela za klavirjem in zaigrala Soon You'll Get Better, pevec skupine Pearl Jam Eddie Vedder je zapel River Cross, Elton John pa je na vrtu prepeval I'm Still Standing. Beyonce sicer ni imela glasbene točke, je pa opozorila na dejstvo, da je delež smrtnih žrtev covida-19 med temnopoltimi državljani ZDA nesorazmerno višji, in pozvala gledalce, naj pazijo nase.
 

Pomoč prihaja


Čeprav ni šlo za javno zbiranje denarja, pa je bil dogodek kljub temu namenjen spodbujanju donaciji sredstev za WHO-jev sklad za hitro odzivanje na covid-19, predvsem filantropskih milijarderjev in bogatih korporacij, ki so doslej prispevali že kakih 150 milijonov dolarjev (138 milijonov evrov). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije