DESKAR

Rok Marguč: Očitno z izolacijo nisem pretiraval

Objavljeno 26. marec 2020 12.00 | Posodobljeno 26. marec 2020 12.00 | Piše: Polona Pirc

Ko se je pred slabim mesecem dni vrnil s tekmovanj v Koreji, se je slovenski deskar odločil za samoizolacijo, kar je tudi objavil na twitterju. Njegov ‘čivk‘ je naletel na burne odzive. Nekateri so mu očitali širjenje nepotrebne panike, drugi pa so se mu posmehovali. A kaže, da je bilo razmišljanje Roka Marguča povsem pravilno.

Rok je s tweetom opozoril na veliko nevarnost koronavirusa in naletel na burne odzive. Foto Tadej Regent, Facebook
Zdaj je v izolaciji skupaj z družino in pravi, da je bil nekaj časa kar malo jezen nase, da je izpostavil svojo odločitev za karanteno. »Prihajal sem iz Koreje, ki je bila že zelo rizična, pri pa je še veljalo prepričanje, da izolacija ni potrebna, celo najvišji organi so bili takšnega mnenja. Ko sem izpostavil svojo odločitev, sem mnoge prestrašil in zasejal nekaj panike,« se zaveda.

Težave z dihanjem dobro pozna

Glede svojega zdravja je bolj previden tudi zato, ker je astmatik. »Dobro se zavedam, kaj pomenijo dihalne stiske in kako je, ko ti zmanjkuje zraka, zato se želim temu še toliko bolj izogniti,« pojasni. »Če bi takrat kdo ljudi opozoril, da smučanje v tujini, predvsem v Italiji, ni najboljša izbira, bi bil danes položaj pri nas verjetno boljši.« Mnogi so se posmehovali, ko je že po treh dneh odmika odpotoval na nove tekme v Kanado. »Počutil sem se dobro, opremil sem se z razkužili in maskami, hkrati pa že na poti tja sklenil, da po vrnitvi domov ne bom več potoval. Glede na to, da je nekdo iz naše deskarske ekipe, s katero smo potovali skupaj, okužen, pa očitno nisem razmišljal tako napačno,« pove. »Naša težava pri omejevanju virusa je, da smo kot družba bolj odprti, predvsem pa nismo ravno poslušni. Zato mnogi tudi ukrepov ne upoštevajo tako, kot bi jih morali. Strah me je, da bi se zgodilo podobno kot v Italiji, kjer ukrepov sploh niso jemali resno.«

Z družino v počitniški hiški

Deskar se zaveda, kako pomembno vlogo igra vsak od nas pri zajezitvi virusa. »Ne bi si odpustil, če bi zaradi lastne lahkomiselnosti in sproščenosti glede koronavirusa okužil hčerko in ženo, zato sem se takrat raje umaknil na vikend. Z domačimi smo se slišali po telefonu, spal sem, kaj prebral, si skuhal, vmes pa tudi treniral na svežem zraku,« pravi. Odkar imamo v Sloveniji tudi uradno razglašeno epidemijo, so z družino spet v počitniški hiški. »Prav fino se imamo, v naravi smo, pes je lahko okoli hiše spuščen s povodca in ni nam treba nekajkrat dnevno iskati dovolj samotne poti za sprehode njim po mestu. Tu smo povsem sami in nimamo stikov z nikomer. Mislim, da je sicer prav, da smo o dogajanju obveščeni, je dobro tudi malce omejiti spremljanje vseh teh informacij, da si ne povzročamo dodatnega stresa. Mene zdaj že hčerka tako zamoti, da imam pol dneva kaj početi, sicer pa ne treniram, ker zdravim zlom dlančnice na desni roki, poškodbo, ki sem jo staknil med sezono,« pravi. »Želim nam, da se vsi držimo predpisanih in priporočenih priporočil in ukrepov, da bomo čim prej lahko spet hodili naokoli in se družili kot prej,« zaključi.
Deli s prijatelji