Z novim članom proti novemu jubileju, naprej

Pred tremi leti so slavili srebrni jubilej, med korono niso utihnili, pa še dolgoletnega klarinetista Branka Jahna je zamenjal Zmago Tkavc
Fotografija: Ansambel Igor in zlati zvoki FOTO: MATIC KOS
Odpri galerijo
Ansambel Igor in zlati zvoki FOTO: MATIC KOS

Igor in zlati zvoki je ansambel, ki ostaja zvest svojemu tipičnemu kvintetovskemu zvenu, takšnemu, kot sta ga pred več kot šestimi desetletji začrtala legendarna brata Avsenik in po katerem smo poznani v svetu. Čeprav jih včasih zamikajo tudi modernejši aranžerski prijemi, imajo poslušalci najraje tipične kvintetovske valčke in polke. Takšne, kakršna je, denimo, zadnja polka z naslovom Naše melodije, ki sta jo ustvarila vodja ansambla Igor Podpečan (glasba) in Vera Šolinc (besedilo) in za katero so lani v Mozirskem gaju posneli videospot.


Ansambel pod taktirko Igorja Podpečana, ki sta se mu prva pridružila pevka in violinistka Jelka Hafner ter kitarist in pevec Mike Orešar, sicer kanadski Slovenec, pa se počasi bliža 30-letnici delovanja. A spremembe so vedno dobrodošle; zadnjih pet let z njimi sodelujeta trobentač Boštjan Lašič in basist Martin Frece, sinova Slavka Lašiča in Vinka Freceta, ki sta v ansamblu igrala prvih nekaj let, in to celo iste inštrumente.

Pevka Jelka Hafner (desno pevka Alenka Godec) na lanskem Avsenikovem festivalu v Begunjah FOTO: MATJAŽ KOSMAČ
Pevka Jelka Hafner (desno pevka Alenka Godec) na lanskem Avsenikovem festivalu v Begunjah FOTO: MATJAŽ KOSMAČ

Klarinetist in pevec v eni osebi

»Naša najnovejša pridobitev pa je odličen klarinetist in pevec Zmago Tkavc, ki prav tako izhaja iz glasbene družine. Izvrsten glasbenik je tudi njegov brat Damir, ki igra trobento pri Alpskem kvintetu,« pove Podpečan, ki ostaja zvest harmoniki. Zmago je v ansamblu nadomestil dolgoletnega klarinetista Branka Jahna. Sicer pa so med pandemijo ostali brez dogovorjenih nastopov, in ker zaradi omejitve gibanja niti vaje niso bile mogoče, so se člani družili in skupaj muzicirali prek spleta.


»Vsak je doma posnel svoj video za dogovorjeno skladbo, material smo nato zmontirali, in tako je v zadnjem času nastalo več videospotov za naše znane in med poslušalci priljubljene skladbe, kot so Zlatolaska, zmagovalni valček iz leta 1998, Spet med lovci, Jaz lunco vprašal bom, Na vinski pokušini itd.,« našteva Podpečan. Nekaj smo jih lahko videli in slišali v oddaji Slovenski pozdrav, vsi pa so dostopni na youtubu, kjer jim še vedno lahko prisluhnete.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas