KONCERT

V Sodražici večer kar dveh Veselov

V domači športni dvorani bosta nastopila v tujini uveljavljena glasbenika. Aljaž Vesel je tenorist.  Andrej bo dirigiral 30-članskemu orkestru.
Fotografija: Aljaž Vesel navdušuje po Evropi. Foto: FB
Odpri galerijo
Aljaž Vesel navdušuje po Evropi. Foto: FB

Ura se je bližala sedmi. Neučakane otroke so starši brzdali v naročju, pa so vseeno vriskali od veselja, saj je bil Rok že med njimi. Skoraj 2000-glava množica je vstala, zmagovalci Eme so se v špalirju pomikali proti odru. »Kaj ne bi bil ponosen. Mi se še ne zavedamo izjemnih glasbenikov, ki jim je zibelka ta dolina.

Aljaž Vesel navdušuje po Evropi. Foto: FB
Aljaž Vesel navdušuje po Evropi. Foto: FB

Četverica Roka Žlindre je prebila magično mejo, kar se je včeraj zdelo nemogoče, je danes resničnost,« je bil vznesen sodraški župan Blaž Milavec. Pisal se je 28. februar 2010. Pod šotorom je kraj s širšo okolico norel ob sprejemu zasedbe Roka Žlindre in primorskih Kalamarov, ki so si s pesmijo Narodno-zabavni rock pridobili pravico nastopa na Eurosongu tistega leta.

Zmagovalci Eme leta 2010 na sodraškem odru Foto: Milan Glavonjić
Zmagovalci Eme leta 2010 na sodraškem odru Foto: Milan Glavonjić

Tam, kjer je stal šotor, je pred petimi leti zrasla prelepa športna dvorana, v njej se je ob 200-letnici Osnovne šole Sodražica junija 2017 domačemu občinstvu prvič s širokim repertoarjem glasbe predstavil Sodražan, sicer v Švici delujoči Aljaž Vesel. Tenorist, ki nastopa po Evropi in se uveljavlja kot eden bolj prepoznavnih, je letos že potrkal na vrata milanske Scale, a kadar ima čas, se vselej vrne v domači kraj.
 

Ugotovila sta, da sta sorodnika


»Takrat se je v meni porodila ideja, da bi lahko Aljaž še enkrat napolnil našo dvorano, in to skupaj s še enim Veselom. To bo Andrej Vesel, moj nečak, vrhunski umetnik z Dunaja,« je povedal Franc Vesel - Aco, vsem znan Sodražan, pred leti predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ribnica.

Ideja o koncertu dveh uveljavljenih umetnikov je padla na plodna tla, prisluhnili so mu občina Sodražica, Turistično društvo Sodražica, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica, Javni sklad za kulturne dejavnosti Ribnica, radio Univox, zavod Sena plus in oktet Gallus.

Aljaža bo spremljal 30-članski Ton Der Jugend orkester, ki ga je soustanovil in mu dirigira Andrej Vesel, sicer tudi pianist. Nadarjeni glasbeniki prihajajo iz 16 držav, vsi so dobitniki prestižnih mednarodnih nagrad.

Andrej Vesel se veseli nastopa pred rojaki. Foto: FB
Andrej Vesel se veseli nastopa pred rojaki. Foto: FB

»Ko je do mene prišla novica, da je še en Vesel, ki se profesionalno ukvarja z glasbo in ima korenine v mojem rodnem kraju, Sodražici, sem bil pozitivno presenečen,« se je 30-letnemu Aljažu zdelo neverjetno, ko je ugotovil, da sta celo v sorodstvu. Pravi, da je na svoji poti spoznal veliko ljudi, vendar takega primera ne pozna.
 

Dala bosta vse od sebe


»Zelo me veseli, da sva to priložnost, da dva glasbenika, ki ju je pot ponesla v tujino, stopita prvič skupaj na oder, dobila ravno v kraju, na katerega sva zelo navezana in kamor segajo moji začetki,« je navdiha poln Aljaž. Obljublja, da bosta v dobri družbi, z orkestrom in gostjami, dala vse od sebe, da bo večer nepozaben – tako za publiko kot za njih na odru.

»Večina glasbenikov, med njimi sem seveda jaz, si silno želi nastopa pred ljudmi, ki jih poznajo in imajo radi. To je hkrati poseben občutek in odgovornost,« je dejal 27-letni Andrej. Rojen je bil v Zagrebu, tam je odraščal, glasbeno kariero je začel na Dunaju. Je že tako, da se moraš prej dokazati v tujini, da bi te bolj sprejeli doma. Sodražica ima zanj poseben pomen, saj iz njene doline vleče svoje korenine.


»Tod je dom mojega deda in moje rodbine. Zaradi tega je podariti vrhunski glasbeni večer dragi Sodražici in ljudem tam okoli izjemno doživetje.«

Koncert bo jutri ob 19. uri v Športni dvorani Sodražica, z gostjami, mezzosopranistko Gabriello Colluto in skladateljico Nino Šenk

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije