KONEC

Umrl operni pevec, ki je navdušil na ljubljanskem festivalu

Dmitrij Hvorostovski izgubil boj z boleznijo.
Fotografija: Dmitrij Hvorostovski FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Dmitrij Hvorostovski FOTO: Facebook

LONDON – Po dolgi bolezni je danes v Londonu v 56. letu starosti preminil mednarodno uveljavljen ruski baritonist Dmitrij Hvorostovski, poročajo tuje tiskovne agencije. Nastopal je v vodilnih opernih hišah po svetu, z opernega odra pa se je umaknil konec lanskega leta zaradi zapletov pri možganskem tumorju, s katerim se je boril več kot dve leti.

Hvorostovski je študiral v Krasnojarsku in bil sprva solist v tamkajšnji operno-baletni hiši. Širšo prepoznavnost mu je leta 1989 prinesla zmaga na mednarodnem pevskem tekmovanju v Cardiffu pod pokroviteljstvom britanskega BBC. Uspeh mu je prinesel povabila v vodilna glasbena gledališča po svetu, kot so londonski Covent Garden, Bavarska državna opera, Berlinska državna opera, milanska Scala, Dunajska državna opera in Metropolitanska opera v New Yorku.

Bil je stalni gost mednarodnih festivalov, v svojem repertoarju pa je imel vrsto naslovnih in vodilnih vlog, med drugim v operah Jevgenij Onjegin, Jolanta in Pikova dama Čajkovskega, Verdijevih operah Rigoletto, Traviata, Simon Boccanegra in Otello, Mozartovih operah Don Juan in Figarova svatba, v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Faustu Charlesa Gounoda, Leoncavallovih Glumačih in drugih.

Nastopil je tudi na Festivalu Ljubljana

Poleg tega je poustvarjal ruske ljudske pesmi in romance ter baročne arije zahodnoevropskih skladateljev 16. in 17. stoletja, poroča ruska tiskovna agencija TASS. Nastopal je z vodilnimi ruskimi in tujimi dirigenti, kot so Jurij Temirkanov, Valerij Gergijev, Vladimir Fedosejev, James Levine, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Bernard Haitink in Claudio Abbado.

Maja leta 2004 je bil prvi ruski operni pevec, ki je skupaj z orkestrom in zborom nastopil na moskovskem Rdečem trgu.
Koncert je prenašalo 30 držav. Leta 2006 je na povabilo Festivala Ljubljana nastopil tudi v Sloveniji.

Pred dvema letoma so pevcu z značilnimi belimi lasmi odkrili tumor na možganih, za tem je preklical večino koncertov. Po lastnih navedbah je zaradi tega imel težave z ravnotežjem. Za boleznijo se je zdravil v Londonu, kjer je živel z družino.
Rusija ga je septembra letos odlikovala z enim najvišjih civilnih odlikovanj za velik prispevek k ruski umetnosti in kulturi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije