Spomnil se je očetovih zadnjih besed

Ansambel iz Oplotnice, ki ga je močno zaznamoval lani preminuli godec in mentor Tine Lesjak, od decembra spet nastopa.
Fotografija: Od decembra so v Ansamblu Vrt, ki letos praznuje 20-letnico, trije novi člani, ostajajo pa trio z večglasnim petjem.
Odpri galerijo
Od decembra so v Ansamblu Vrt, ki letos praznuje 20-letnico, trije novi člani, ostajajo pa trio z večglasnim petjem.

Ansambel Vrt je ljubiteljem narodno-zabavne glasbe dobro znan. Vodja je kitarist Tini Lesjak, sin pokojnega mojstra harmonike Tineta Lesjaka, ki je zasedbo močno zaznamoval že ob nastanku in je tudi zaslužen za številne uspehe, ki jih je ansambel požel. Čeprav nekaj časa niso bili pretirano dejavni, pa zdaj spet nadaljujejo glasbeno pot in ohranjajo tako Tinetove kot tudi melodije Bratov iz Oplotnice.
Lani preminuli godec Tine Lesjak je bil njihov mentor in vzornik, zdaj nadaljujejo pot tudi v njegov spomin.
Lani preminuli godec Tine Lesjak je bil njihov mentor in vzornik, zdaj nadaljujejo pot tudi v njegov spomin.

Še več, ravno slednje nameravajo še letos znova posneti in izdati na zgoščenki ter ohraniti zapuščino Tineta Lesjaka. Če jim bo to uspelo do konca letošnjega leta in se bo tudi trenutno epidemiološko stanje umirilo, upajo, da bodo z izidom zgoščenke proslavili 20-letnico obstoja.
 

Trije novi člani


Na sceni so namreč že vse od leta 2000, a so prvič resno opozorili nase leta 2007, na škofjeloškem večeru slovenskih viž v narečju, kjer so za pesem Pohorska prejeli nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo, njihov mentor in avtor Tine Lesjak pa še nagrado za najboljšo melodijo. Takrat so bili v zasedbi, poleg Tinija Lesjaka, še Robi Rozman, Davorin Hartman in Vinko Hren. Že leto pozneje so fantje spet slavili, tokrat na vurberškem festivalu s skladbo Tineta Lesjaka z naslovom Klopotec, ki je ustvaril tako melodijo kot besedilo.


Zanjo so prejeli kar tri nagrade: nagrado strokovne komisije za izvedbo, Šifrarjevo plaketo za večglasno petje in nagrado komisije slovenskih radijskih postaj. In še danes je ta skladba, v kateri klopotec klopota klip-klap-klip-klop, izjemno priljubljena med poslušalci. Zanjo so posneli tudi videospot, nato pa v manj kot enem letu po teh uspehih posneli kar dve zgoščenki. Leta 2011 so izdali že tretjo z naslovom Dobri stari godec, ki je naslovni valček, s katerim so leta 2009 nastopili na ptujskem festivalu. Četrta zgoščenka z naslovom Šla sva v gozdiček, je ugledala luč sveta leta 2014, ob izidu pa so v Oplotnici pripravili odmeven glasbeni večer s številnimi gosti.

Ko je Tine Lesjak lani nepričakovano sklenil življenjsko pot, se je sin Tini spomnil njegovih zadnjih besed, naj še naprej igrajo in razveseljujejo ljudi. To je Tinija spodbudilo, da je Ansambel Vrt znova postavil na noge, le da v nekoliko spremenjeni zasedbi. Ob njem je še vedno harmonikar Davorin Hartman, ki je bil nekoč učenec Tineta Lesjaka, trije novi člani pa so Dejan Potočnik, nekdanji član Ansambla Nemir, Simon Čakš, nekdanji član Ansambla Napev, ter Aleš Črešnar. Fante je sicer trenutno, tako kot vse druge, pri ustvarjanju in nastopih zaustavila korona, pa vendar upajo, da bodo kmalu spet lahko razveseljevali ljudi, kot si je želel tudi Tine Lesjak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije