DVOJNI KONCERT

Same babe praznujejo 15 let

Dvojni koncertni večer 30. maja in 1. junija v Pocket Theatre. Skupina je prvič nastopila v kultni ljubljanski gostilni Pri Pavli.
Fotografija: Same babe v elementu FOTO: Janez Pelko
Odpri galerijo
Same babe v elementu FOTO: Janez Pelko

Minilo je že 15 let, odkar je konec maja 2003 skupina Same babe prvič javno nastopila in začela uspešno glasbeno potovanje. "Prvi nastop smo izvedli ob šanku legendarne gostilne Pri Pavli v Stari Ljubljani in na začetku smo veliko preigrali po tovrstnih lokalih, zdaj pa je teh možnosti manj," nam je zaupal vodja skupine Viki Baba.

Maja Predatoria je njihova stalna gostja. FOTO: Polona Kumelj
Maja Predatoria je njihova stalna gostja. FOTO: Polona Kumelj


Sestavili so se, da bi sodelovali na literarni večerji, ki je bila posvečena pesniku Janezu Menartu. "Iz prvotnega enovečernega projekta smo postali pravi bend, očitno kar trdožive sorte. Iz akustičnega etnokvarteta smo postali eklektični sekstet oziroma kar septet, če upoštevamo, da v svojih babjih vrstah že nekaj let vztrajno gostimo tudi čisto pravo žensko, Majo Predatoria.« Ta se jim bo pridružila tudi na prihajajočem praznovanju 15-letnice nastopanja, ki se bo odvijalo v sredo, 30. maja, in v petek, 1. junija, v ljubljanskem Pocket Teater Studiu. Oba koncerta se bosta začela ob 20.30. "Ob tej priložnosti bomo predstavili kopico neizvajanih pesmi, ki smo jih v vseh teh letih ustvarili, pa še niso našle poti do širšega občinstva. Ne zato, ker bi bile kaj slabše od drugih, le nekoliko bolj sramežljive sorte so, očitno. No, da bo zadrega ob njihovem vstopu v javno življenje čim manjša, bomo poskrbeli za socialni lubrikant v obliki rujnega vinca, ki bo na voljo vsem prisotnim."

Vita Mavrič se jim bo pridružila v petek. FOTO: Nebojša Tejič
Vita Mavrič se jim bo pridružila v petek. FOTO: Nebojša Tejič


Viki Baba pravi, da bosta za nekoliko bolj slavnostno praznovanje poskrbela njihov stalni literarni sopotnik Matjaž Ambrož, ki bo nastopil v sredo, medtem ko nas bo v petek razveselila Vita Mavrič. "Ta miniaturni, a zato bolj intimni ambient smo izbrali zato, da si bomo vsi udeleženi res blizu – tako v duhu kot telesu." Glede na to, da lahko Pocket Teater Studio zbere le približno 30 ljudi, si velja vstopnice čim prej zagotoviti, ne nazadnje si je skupina Same babe v dolgoletnem delovanju prislužila sloves izjemne zasedbe, ki še posebno navdušuje na nastopih v živo. Sodelovali so na vseh večjih festivalih po Sloveniji in izdali tri albume. Prvenec je bila uglasbena poezija Janeza Menarta z naslovom Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (2007), sledila sta plošča Terezijanske (2011), ki je že vključevala avtorske pesmi in nekaj prepesnitev, ter konceptualni avtorski album z naslovom Dobri možje (2014). 

Same babe v elementu FOTO: Janez Pelko
Same babe v elementu FOTO: Janez Pelko

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije