HARMONIKARJI NA BLEDU

Frajtonar'ca je zakon

Orkester Nika Polesa se je tudi letos pridružil množici harmonikarjev, ki so ob Blejskem jezeru zaigrali Avsenikovo Otoček sredi jezera
Fotografija: Niko Poles s svojimi harmonikarji, na katere je zelo ponosen.
Odpri galerijo
Niko Poles s svojimi harmonikarji, na katere je zelo ponosen.

S kar štirimi avtobusi so se člani Orkestra Nika Polesa skupaj s starši in številnimi oboževalci odpravili na tradicionalno, letos že šesto srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru. Vrhunec tokratnega dogodka je bil, ko je natanko ob 12. uri iz kar 560 harmonik zadonela Avsenikova viža Otoček sredi jezera, ki jo vsi učenci Nika Polesa, absolutnega svetovnega prvaka in evropskega viceprvaka v igranju na diatonično harmoniko, igrajo tudi na drugih prireditvah in jim je zelo pri srcu.

Dva hlebca sira

Niko, ki učence iz različnih občin vse od Kozine do Sežane poučuje v Divači in Ilirski Bistrici ter celo na sosednjem Hrvaškem, se v svoji šoli z vsakim posebej srečuje na individualnih vajah, dvakrat v mesecu pa se zberejo na skupnih vajah kot orkester, ki tako postaja vse številnejši. Na Bledu, kjer je zaigralo 299 posameznih harmonikarjev in 13 organiziranih harmonikarskih skupin, ki so imele skupaj 261 članov, je bil najštevilnejši prav Orkester Nika Polesa, v katerem je zaigralo kar šestdeset harmonikarjev.
Nasploh se njegovi harmonikarji večkrat predstavijo širši javnosti in tako pokažejo svoje znanje, ki ga pridobijo na individualnih vajah, nadgradijo pa ga z dodatnimi vajami in igranjem v orkestru. Kot velika skupina so seveda povsod, kjer se pojavijo, prava paša za oči in ušesa. Največ nastopov imajo maja in junija.


»Za popolno vzdušje na nedavnem srečanju harmonikarjev na Bledu pa je brez dvoma poskrbel Sašo Avsenik s svojim ansamblom, saj so harmonikarji tudi skupaj z njimi zaigrali Avsenikovo Na Golici in Slakovega Čebelarja ter tako počastili prvi svetovni dan čebel. To jim je zelo veliko pomenilo in so bili zelo ponosni. Kot najštevilnejši orkester smo prejeli tudi posebno nagrado in domov odpeljali dva hleba blejskega sira, nastop na prireditvenem odru pa sklenili z geslom našega društva: Frajtonar'ca je zakon,« je po srečanju povedal Poles. Njegovi harmonikarji so se udeležili tudi povorke vseh udeležencev na Jezerski promenadi, s čimer so dodatno razveselili številne goste ob prelepem Blejskem jezeru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije