Divanhana: od Pavarottija do Križaja

Skupina Divanhana je v Ljubljani snemala pod taktirko Janeza Križaja.
Fotografija: Skupina Divanhana je v Ljubljani snemala pod taktirko Janeza Križaja (spodaj desno), člana naše nekdanje skupine Videosex. FOTO: Simona Kralj
Odpri galerijo
Skupina Divanhana je v Ljubljani snemala pod taktirko Janeza Križaja (spodaj desno), člana naše nekdanje skupine Videosex. FOTO: Simona Kralj

Divanhana je ena najpopularnejših zasedb iz Bosne in Hercegovine, ki z balkanskimi ritmi in sevdalinkami navdušuje tudi na naših odrih, novo poglavje svojega slovenskega dnevnika pa je odprla ob snemanju zgoščenke. Bosanski glasbeniki so združili moči z enim najprodornejših slovenskih glasbenih producentov Janezom Križajem.

Slovenski producent pred bosanskim studiem, ki ima italijanskega botra.
Slovenski producent pred bosanskim studiem, ki ima italijanskega botra.
Poskusno snemanje je bilo januarja v studiu Pavarotti, ki je kot del istoimenskega glasbenega centra začel v razrušenem Mostarju delovati decembra 1997, in to pod pokroviteljstvom in s pomočjo slovitega italijanskega tenorista Luciana Pavarottija, po katerem so ga tudi poimenovali. Ob odprtju je veljal za tehnično najbolje opremljeni studio v tem delu Evrope.

Idejno zasnovo za studio Pavarotti sta prispevala Brian Eno in Peter Gabriel, snemalni koncept šestega albuma skupine Divanhana pa je delo Janeza Križaja. Zastavljeno v Mostarju je posnel, studijsko obdelal in zvočno nadgradil v ljubljanskem studiu Metro.

Snemanje je bilo za člane skupine prava prelomnica, saj so ob tradicionalnih balkanskih skladbah in v sevdah prearanžiranih narodnjaških uspešnicah glavnino albuma prvič tvorile avtorske pesmi. Skupina Divanhana je material za novi album posnela v prvi polovici februarja, že marca pa ga bo predstavila na mini slovenski turneji, ki bo obsegala nastope v Ljubljani (25. in 26. marca v kavarni Slamič), Kočevju (27. marca) in Velenju (28. marca).

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije