VIŽE

Števerjan srečen kraj za Zadetek

Objavljeno 09. julij 2019 14.50 | Posodobljeno 09. julij 2019 14.50 | Piše: Mojca Marot

Letos je v finalu nastopilo 15 ansamblov. Naj debitanti festivala Mladi Pomurci.

Mladi Pomurci so si v Števerjanu prislužili nagrado kot najboljši debitanti festivala. FOTO: FB
Na festivalu v Števerjanu se je porodilo veliko uspešnic, ki jim je skupno to, da opevajo slovensko domovino, slovenski jezik in povezanost, veliko besedil pa govori tudi o ljubezni. To so prvine, ki nas povezujejo, in tega se moramo držati tudi v prihodnje. Ta festival je za nas zelo pomemben, saj je v zamejstvu, kjer se prostovoljci vsako leto trudijo, da lahko uživamo v lepih skladbah in izbiramo tiste, ki so nam najbolj všeč. Želim si, da bi slovenska kultura še naprej trdno povezovala vse naše zamejce z matično domovino,« je predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec nagovoril vse, ki so spremljali letošnji finale 49. festivala narodno-zabavne glasbe v Števerjanu.

image
Nagrado za besedilo je prejel Damjan Pasarič za skladbo Zapustil si mi spomine, izvedli pa so jo člani Ansambla Pik. FOTO: Mojca Marot
Tega prirejajo člani tamkajšnjega prosvetnega društva F. B. Sedej in vanj vložijo veliko prostovoljnega dela. Dobra volja in veseli obrazi so dokaz, da je pri srcu vsem v vasi, organizatorji pa k sodelovanju povabijo tudi sosednje vasi zunaj Slovenije in tako skupaj že desetletja brišejo meje. Nič čudnega torej, da je zelo priljubljen tako na naši kot italijanski strani meje, ne le med glasbeniki, temveč tudi ljubitelji narodno-zabavne glasbe.

image
Lani najboljši na Ptuju, letos v Števerjanu – Ansambel Zadetek, najboljši ansambel števerjanskega festivala in dobitnik trofeje F. B. Sedeja ter nagrade občinstva. FOTO: Mojca Marot
Je edini festival, ki traja kar tri dni. Ansambli najprej nastopijo v dveh polfinalnih večerih, tretji dan je rezerviran za tiste, ki jih strokovna komisija pošlje v finale. Letos so v dveh polfinalnih večerih nastopili Dolenjskih 5, Erazem, Folkton, Jelen, Jug, Kraški muzikanti, Lun'ca, Murni, Naši fantje, Petovia kvintet, Pik, Mladi Pomurci, Prisrčniki, Raubarji, Razgled, Rožnik, Savinjski kvintet, Valovi, Veseli Savinjčani, Zadetek, Žurerji in Vrli muzikanti.

49. festival je bil letos v Števerjanu.

Strokovna komisija za glasbo, ki so jo letos sestavljali Marijana Mlinar, Hanzi Kežar, Slavko Avsenik mlajši, Jani Rednak, Andrej Plesničar, Nikolaj Pintar, Igor Podpečan ter Ilaria Bergnach (predsednica komisije), v komisiji za besedila pa so bili Janez Dolinar, David Bandelj ter Martina Valentinčič, so odločili, da si nastop v finalu zaslužijo Žurerji, Vrli muzikanti, Veseli Savinjčani, Prisrčniki, Rožnik, Raubarji, Murni, Petovia kvintet, Mladi Pomurci, Zadetek, Valovi, Dolenjskih 5, Razgled, Pik in Lun'ca.

Letošnji absolutni zmagovalci števerjanskega festivala, ki so prejeli nagrado kot najboljši ansambel festivala in trofejo F. B. Sedeja, so člani ansambla Zadetek, ki je s skladbo Mamina pesem prepričal tudi občinstvo. To pomeni, da so res prepričali vse in da je šla nagrada v prave roke. Poleg tega je harmonikar in vodja Ansambla Zadetek Matic Lorbek spisal najboljšo melodijo (za omenjeno skladbo), kar pomeni, da so se domov na Štajersko, natančneje v Pesnico, vrnili s kar tremi nagradami.

Letošnji absolutni zmagovalec števerjanskega festivala je ansambel Zadetek, ki se je domov na Štajersko vrnil s kar tremi nagradami.

Drugo nagrado so s pesmijo Ne bodi taka reva osvojili člani Ansambla Dolenjskih 5, tretjo pa s pesmijo Imel sem te rad člani ansambla Valovi. Nagrade so se kot najboljši debitanti razveselili tudi Mladi Pomurci, ki so se v Števerjanu predstavili s skladbo Moje trmasto srce, nagrado za besedilo pa je prejel avtor Damjan Pasarič za besedilo skladbe z naslovom Zapusti si mi spomine, ki so jo izvedli člani Ansambla Pik. 
Deli s prijatelji