ZAŽIGAJO V AVSTRIJI

Nov uspeh Ansambla Saša Avsenika v tujini

V Avstriji prejeli že drugo zlato ploščo in uspešno končali prvi del turneje. Ta vikend na TV Slovenija tudi posnetek koncerta iz Cankarjevega doma.
Fotografija: Ansambel Saša Avsenika je ob zaključku prvega dela turneje po Avstriji prejel zlato ploščo za 20 največjih Avsenikovih uspešnic. FOTOGRAFIJE: MATJAŽ KOSMAČ
Odpri galerijo
Ansambel Saša Avsenika je ob zaključku prvega dela turneje po Avstriji prejel zlato ploščo za 20 največjih Avsenikovih uspešnic. FOTOGRAFIJE: MATJAŽ KOSMAČ

Prvi del jubilejne avstrijske turneje, ki so jo ob desetletnici delovanja minulo soboto sklenili s koncertom v avstrijskem Innsbrucku in Bregenzu, začeli pa z dvema razprodanima koncertoma v Gradcu, v čudovitem ambientu slavne Stefaniensaal, so člani Ansambla Saša Avsenika v zrak ponosno dvignili tudi zlato ploščo, ki je že njihova druga, ki so jo prejeli v tujini v svoji desetletni karieri. Vsi koncerti so bili razprodani, čudovito mestece Bregenz pa jim bo ostalo v toliko lepšem spominu, ker so prav tam prejeli zlato ploščo za album Die 20 größten Hits (20 največjih uspešnic Bratov Avsenik). Ob tej priložnosti so predstavniki založbe pred 1500 obiskovalci članom ansambla predali slavnostne plakete in poudarili, da je aktualni album Wir feiern Jubiläum že na lestvici najbolje prodajanih v Avstriji. Koncertna turneja se v prihajajočih tednih nadaljuje še v mestih Linz, Salzburg, Villach, St. Pölten in Wiener Neustadt, kjer bo prav tako mogoče slišati največje Avsenikove uspešnice in novejše skladbe Ansambla Saša Avsenika, ki so jih pred kratkim izdali na novi zgoščenki. Še bogatejši program bodo predstavil 14. junija v Križankah, kjer se bodo ansamblu na odru pridružili vsi tisti, ki so krojili 10-letno uspešno zgodbo. Na odru bo tudi Gregor Avsenik, ki koncerte vselej popestri z avtorskimi skladbami in posebnim načinom igranja kitare.


Sašo Avsenik nadaljuje glasbeno pot svojega dedka Slavka Avsenika. FOTO: OSEBNI ARHIV
Sašo Avsenik nadaljuje glasbeno pot svojega dedka Slavka Avsenika. FOTO: OSEBNI ARHIV
»Z že drugo zlato ploščo smo dobili potrditev, da imamo še vedno veliko zvestih poslušalcev naše glasbe in da je ta tudi v tujini še vedno zelo popularna. Dejansko pa smo trenutno tudi na 13. mestu po prodaji v Avstriji, kar je visoko, če vemo, da so med izvajalci tudi skupine, kot so Abba, Queen ter drugi svetovno znani in popularni glasbeniki,« pravi Sašo Avsenik, ki nadaljuje družinsko glasbeno tradicijo Avsenikov. TV Slovenija bo ravno ta vikend, v petek in soboto, v dveh delih predvajala lanski koncert iz Cankarjevega doma, ki so ga naslovili Ne sveti zvezda v noč svetleje, po istoimenskem Avsenikovem valčku, ki sta ga ustvarila brata Vilko in Slavko Avsenik, besedilo pa je dodal Marjan Stare. Koncert je bil nekakšen uvod v praznovanje letošnje desetletnice delovanja in je pri mnogih pustil neizbrisen pečat. Razširjeni zasedbi so se na odru pridružili številni priznani glasbeniki, kot so Nuša Derenda, Alfi Nipič, Matjaž Vlašič, Monika Avsenik, Jan Plestenjak, Oto Pestner in Nina Pušlar s saksofonistko Nino Klinar. Največje presenečenje med nastopajočimi pa je bil rocker Matevž Šalehar - Hamo s kitaristom Petrom Deklevo.


Ansambel Saša Avsenika je konec aprila uradno vstopil v praznovanje 10-letnice delovanja. Čeprav trenutno še vedno nimajo nove, stalne pevke, jih to očitno prav nič ne ovira. Za nemško govorno območje so pravkar posneli nov album, kjer so k sodelovanju povabili dve izjemni pevki Kajo Humski (sicer S.O.S. kvintet) in Urško Lužar, ki sta se odlično znašli v novi vlogi. Na avstrijski turneji pa sta z njimi na odru stali Barbara Leben in Monika Avsenik. »Kar se tiče nove pevke, nič ne hitimo. Imamo nekaj kandidatk, s katerimi bomo sodelovali na veselicah,« nam je zaupal vodja ansambla Sašo Avsenik, ki se zaveda, da je za to mlade pevke, nevajene tako zahtevnega tempa, kot ga imajo oni, težka naloga. »A v tujini niso tako pozorni na člane ansambla kot morda pri nas. Našim oboževalcem je pomembno, da dobijo to, kar od nas pričakujejo. Da vrhunsko odigramo Avsenikove skladbe. Oni so namreč še vedno navajeni na Slavka Avsenika in njegove Oberkrainerje, in če sem iskren, tudi mi nismo original. Ljudje aplavdirajo skladbam, in če so te odigrane vrhunsko, je to tisto, kar šteje,« nam zaupa Sašo Avsenik. Vsi skupaj se že pripravljajo tudi na letošnji festival Avsenik, ki bo od 23. do 25. avgusta v Begunjah.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije