GROZLJIVKA

Je to najdražji filmski plakat v vsej zgodovini?

Strokovnjaki so prepričani, da bo dosegel rekordno ceno. Znani so le trije primerki posterja za film Mumija iz leta 1932.
Fotografija: Glavni vlogi sta odigrala Boris Karloff in Zeta Johann.
Odpri galerijo
Glavni vlogi sta odigrala Boris Karloff in Zeta Johann.

Avkcijska hiša Sotheby's bo konec meseca na dražbi prodajala plakat za film Mumija (The Mummy) iz leta 1932. Strokovnjaki so prepričani, da bodo zanj iztržili najmanj milijon evrov, morda pa celo 1,3 milijona. Gre za enega izmed treh originalnih barvnih posterjev – enega ima v zasebni lasti kitarist skupine Metallica Kirk Hammett. Če bo ta klasični filmski plakat dosegel pričakovano ceno, potem se bo zapisal v zgodovino kot najdražji na svetu.

Mumija je filmska klasika.
Mumija je filmska klasika.

»Mumija je ena najzgodnejših grozljivk, ki je uveljavila ta žanr in velja za prototip grozljivk, ki jih gledamo danes,« je povedal John Mayer, strokovnjak za tiskovine pri hiši Sotheby's. »To je izjemen primerek, tudi podoba naredi močan vtis.«

Plakat bo do dražbe razstavljen v avkcijski hiši v New Yorku. Rekord bo skoraj zagotovo padel, saj je izklicna cena 860.000 evrov. Trenutni rekorder je plakat za film Drakula Toda Browningsa iz leta 1927, ki so ga lani prodali za 454.000 evrov. Rekorder med plakati, ki so jih kupili mimo dražbe, pa je za film Metropolis iz leta 1927, ki so ga leta 2005 prodali za 506.000 evrov; govori se, da ga je kupil Leonardo DiCaprio. Poster za film Mumija je oblikoval Karoly Grosz, na njem sta upodobljena glavni igralec Boris Karloff kot mumija in Zeta Johann, ki je odigrala glavno žensko vlogo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije