OPLOTNICA

Harmonike in plakete pod Pohorjem

Na festivalu v Oplotnici slavili člani Ansambla Petovia kvintet. Nagrajeni še Ansambel Jarica, Matej Trstenjak in Gašper Kušar.
Fotografija: Petovia kvintet so bili po mnenju strokovne komisije v Oplotnici najboljši. FOTOgrafije: Ana Črešnar
Odpri galerijo
Petovia kvintet so bili po mnenju strokovne komisije v Oplotnici najboljši. FOTOgrafije: Ana Črešnar

Letošnje leto je izjemno skopo s festivali. Pred občinstvom in pod milim nebom je organizatorjem uspelo izvesti le dva, in sicer v Oplotnici ter na Ptuju. O zadnjem, najstarejšem festivalu narodno-zabavne glasbe pri nas, smo že poročali, tokrat pa se posvetimo še veliko mlajšemu Festivalu pod Pohorjem, ki so ga kljub strogim ukrepom, povezanim z omejevanjem širjenja koronavirusa, organizirali v Oplotnici.
Ansambel Gašperja Kavška z Matejem Trstenjakom, avtorjem nagrajenega besedila skladbe Zaljubljen sem v pesem
Ansambel Gašperja Kavška z Matejem Trstenjakom, avtorjem nagrajenega besedila skladbe Zaljubljen sem v pesem

K temu je zagotovo pripomogla pregovorna pohorska trma, ki se je izkazala za dobro popotnico, organizatorjem pa je šlo na roko tudi vreme. Še pred začetkom so se v parku sredi Oplotnice poklonili lani preminulemu rojaku, pohorskemu godcu Tinetu Lesjaku, ki so mu v spomin postavili kip v naravni velikosti. Tine v rokah drži harmoniko, kot bi pravkar raztegnil meh, bronasti spomenik pa sta odkrila oplotniški župan Matjaž Orter in akademska kiparka Katja Majer, ki ga je tudi oblikovala.


Festival se je začel z vižo Tu smo doma, ki sta jo ustvarila Tine Lesjak in Dušan Ravnjak, zapeli in zaigrali pa so jo Bratje iz Oplotnice, Ansambel Vrt ter Oplotničani, vsi tisti glasbeniki, ki so bili dolga leta Tinetovi sopotniki. V nadaljevanju so ljubitelji domače glasbe v tekmovalnem delu prisluhnili še devetim izvajalcem, in sicer Ansamblu Gašperja Kavška, Srčnim muzikantom, Ansamblu Valovi, Peklenskim muzikantom, Ansamblu Žurerji, Ansamblu Jarica, Ansamblu Roka Kastelca in Ansamblu Eks. »Vsak izmed njih se je predstavil z dvema skladbama. Sledil je revialni del, ki je bil letos posvečen Tinetu Lesjaku in Bratom iz Oplotnice. Nastopili so Ansambel Vrt in Bratje iz Oplotnice, ki se jim je pridružil harmonikar Davorin Hartman,« je povedal predsednik KD Oplotnica in soorganizator festivala Franci Ribič, prav tako muzikant.

Po mnenju strokovne komisije so postali absolutni zmagovalci Festivala pod Pohorjem člani Ansambla Petovia kvintet. Prejeli so unikatno plaketo Bratov iz Oplotnice, ki jo je oblikoval Rok Makovec, brate na njej pa je upodobil Marjan Skaza. Seveda pa niso manjkale niti kamnite harmonike, delo Marjana Crniča, ki so jih nagrajencem podelili skupaj s plaketami. Prav tako so člani Petovia kvinteta prejeli nagrado za najboljši aranžma za pesem Polka za Tjaža avtorjev Luke Krofa in Vere Šolinc.


Nagrado občinstva so si pripeli in priigrali člani Ansambla Jarica s čutnim valčkom Dedov strah avtorjev Mateja Turinka in Anite Zupanc. Za najboljše besedilo skladbe Zaljubljen sem v pesem, ki jo je izvedel Ansambel Gašperja Kavška, je nagrado prejel Matej Trstenjak, medtem ko je najboljšo melodijo pesmi Hej ljubi skomponiral Gašper Kušar, slišali pa smo jo v izvedbi Ansambla Žurerji. Zadnji so za omenjeno skladbo ravno v nedeljo zvečer premierno objavili tudi videospot. V revialnem delu festivala v Oplotnici pa so se predstavili člani Ansambla Gregorja Kobala, ki so pod Pohorjem zmago slavili lani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije