GODALO

3,5 milijona evrov vredna prestižna violina je pri nas (FOTO)

Godalo se je med svetovno turnejo ustavilo tudi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.
Fotografija: Oksana Pečeny je občinstvu na prestižni violini zaigrala tri skladbe.
Odpri galerijo
Oksana Pečeny je občinstvu na prestižni violini zaigrala tri skladbe.

Pod okriljem Osmium inštituta Slovenija je v Kazinski dvorani SNG Maribor potekal prav poseben dogodek, na katerem so predstavili najdražjo na novo izdelano violino na svetu. Dogodka se je udeležilo 150 povabljenih gostov, tudi izdelovalec violine, avstrijski mojster Edgar Russ, ki je inštrument izdeloval 32 mesecev. Violino krasi 298 dragih kamnov, rubinov, safirjev, tsavoritov in briljantov, njeno visoko vrednost pa ji daje 541 kosov najdragocenejše plemenite kovine na svetu – osmija, ki je po vrednosti kar 20-krat dragocenejša od zlata.

Inštrument je vreden 3,5 milijona evrov. FOTOGRAFIJE: OSMIUM INŠTITUT MARIBOR
Inštrument je vreden 3,5 milijona evrov. FOTOGRAFIJE: OSMIUM INŠTITUT MARIBOR

»Da je bil prav osmij izbran za vdelavo v to dragoceno violino, gre pripisati vedno večji prepoznavnosti te plemenite kovine in izjemnim lastnostim, ki jih ima. Gre namreč za zadnjo, po količini najredkejšo in hkrati po vrednosti najdragocenejšo izmed osmih plemenitih kovin, ki vstopa na investicijski trg. Ko osmij primerjamo z zlatom, ugotovimo, da ga je kar 1500-krat manj in je s tem še toliko bolj plemenit. In ne nazadnje, popolnoma vsak kos osmija je unikaten in ga ni mogoče ponarediti. Prav takšna je tudi violina,« je povedal direktor Osmium inštituta Slovenija Alen Senekovič. Ponosen, da se je lahko udeležil dogodka, je bil tudi mojster Russ. »Z izdelavo glasbil se ukvarjam že več kot 30 let. Med mojim ustvarjanjem me je vse bolj navduševalo okraševanje izdelkov. Prvo okrašeno violino sem izdelal že v letu 1987, zatem pa tudi nekaj kopij znane okrašene Stradivarijeve violine,« je povedal. To pa ni prvi tovrstni izziv za Avstrijca Russa, nekoč je za omanskega sultana Quabusa izdelal violino, okrašeno z najdragocenejšimi kamni, njen obstoj pa je moral po navodilih sultana ostati skrivnost vse do njegove smrti. Sultan je umrl leta 2020, njegov inštrument pa je danes razstavljen v operi Muskat. Na dogodku v SNG Maribor je bilo ob spremljevalnem kulturnem programu mogoče slišati, kako ta najdragocenejši inštrument zveni. Na violino je zaigrala priznana in večkrat nagrajena violinistka Oksana Pečeny, ki sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je koncertna mojstrica SNG Maribor.

Alen Senekovič, direktor Osmium Inštituta Slovenija, glasbenica Oksana Pečeny in mojstrski izdelovalec glasbil Edgar Russ
Alen Senekovič, direktor Osmium Inštituta Slovenija, glasbenica Oksana Pečeny in mojstrski izdelovalec glasbil Edgar Russ

»Ta violina je fenomenalen inštrument. Navajena sem velikih nastopov. Nikoli ne doživljam, da bi se mi pri igranju tresle roke. No, tokrat so se mi. Imeti v rokah tako izjemen inštrument je res nekaj posebnega. Zelo sem hvaležna za to priložnost,« je violinistka strnila občutke o dogodku in umetnini, na katero je zaigrala s strahospoštovanjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije