Zmaj Koronar je premagljiv!

Iz Velenja, čeprav originalno v češčini, prihaja pravljica, ki otrokom na prijazen način razlaga vse o virusu
Fotografija: Risbe so prispevali učenci OŠ Mihe Pintarja Toleda, podružnične šole v Plešivcu in učencev Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje.
Odpri galerijo
Risbe so prispevali učenci OŠ Mihe Pintarja Toleda, podružnične šole v Plešivcu in učencev Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje.

»A nekega dne je njihovo kraljestvo iznenada napadel hudoben kralj Koronar iz daljnega Vzhodnega cesarstva! Nihče ni vedel, zakaj, in kako si sploh drzne! Bil je zmaj, na glavi je nosil strašansko čudno krono, okrašeno z netopirjevimi krili in krempeljčki ter s kačjimi repki, a kar je najhujše – skupaj z njim je v kraljestvo prispela cela vojska Virusarjev! Zasedli so meje, da nihče ne more noter ali ven, premagali miroljubno kraljevo vojsko in zavladal je Koronar. Virusarji so bili ogabni nagnusneži – vse telo pokrito z bradavicami, iz nosu jim je sluzasto kapljalo, namesto rok pa so imeli takšne male, živahne lovke. Šavs! Šavs! Skratka groza,« lahko beremo v pravljici, ki je na plan prikukala te dni, ko so tudi kulturni ustvarjalci prisiljeni oziroma primorani ustvarjati doma.

Zmaja Koronarja je narisal lutkar Kajetan Čop.
Zmaja Koronarja je narisal lutkar Kajetan Čop.

Otroci doživljajo stres

V tem trenutku veliko otrok in odraslih doživlja precejšnji stres in negotovost zaradi koronavirusa. Z nujnimi ukrepi proti njegovemu širjenju še nihče od nas nima izkušenj, zato je trenutno stanje v državi naša življenja zelo spremenilo. Pravljice otrokom, ki še posebno potrebujejo dnevno rutino, da jim ta nudi občutek varnosti, pomagajo, da se lažje sprijaznijo z nenavadnimi in težkimi okoliščinami ter jih morebiti začnejo bolje razumeti, hkrati pa v njihov vsakdan vnesejo nekaj igrivosti in humorja.

Ustvarjalna družina

Pravljico sta si zamislili in jo v češkem jeziku napisali sestri Alice Čop in Klára Veselská, doma iz Prage na Češkem. Klára Veselská je otroška klinična psihologinja in psihoterapevtka, Alice Čop pa gledališka režiserka, scenaristka in pedagoginja, ki že več kot 20 let piše in ustvarja za otroke, je tudi vodja Lutkovnega gledališča Velenje. Eno odlično idejo je prispevala njuna mama Eva Veselská, druge pa Kajetan Čop, ki je tudi narisal zmaja. Preostale risbe so delo učencev Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda, podružnične šole v Plešivcu in učencev Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, ki so nastale pod mentorstvom njihovega učitelja likovne vzgoje Roberta Klančnika. Avtorici sta torej združili moči in pro bono skupaj napisali interaktivno zgodbo O hudobnem zmaju Koronarju in o tem, kako so ga ljudje s skupnimi močmi premagali. Na spletni strani Slovenskih novic bomo od danes vsak dan en teden objavili posamezno poglavje pravljice. Vabljeni k branju.

Iz lutkovne predstave Mali princ; skrajno desno Alice in Kajetan Čop
Iz lutkovne predstave Mali princ; skrajno desno Alice in Kajetan Čop

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije