SLOVO

Žalost v gledališču: umrl je slovenski igralec

Matjaž Turk je bil star 84 let.
Fotografija: Matjaž Turk je bil star 84 let. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Matjaž Turk je bil star 84 let. FOTO: Pixabay

Umrl je dramski igralec, upokojeni član igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Matjaž Turk. Kot so danes sporočili iz MGL, je umrl v ponedeljek. Star je bil 84 let.

 

Matjaž Turk, po rodu iz Metlike, je v Ljubljani najprej doštudiral arhitekturo in zatem še gledališko igro na AGRFT. Od leta 1969 je dobro desetletje ustvarjal kot scenograf in igralec v tedanjem Primorskem dramskem gledališču, v obdobju, ko se je to gledališče profesionaliziralo, so med drugim zapisali pri MGL.

Potem ko je odigral več manjših vlog, je sledilo obdobje, v katerem so ga režiserji vabili tudi v druga gledališča. Leta 1967 je igral Pjotra v Ivanovu A. P. Čehova, ki ga je na odru SNG Drama Ljubljana režiral eden najprominentnejših režiserjev Bojan Stupica.

Od leta 1979, ko se je pridružil ansamblu MGL, pa do upokojitve leta 2006 je na odru MGL ustvaril več kot šestdeset vlog. V svojem igralskem izrazu je bil izjemno raznolik, saj so mu bile zaupane vloge tako iz klasičnega repertoarja kot tudi iz sodobnih del.

Matjaž Turk je bil igralec širokega spektra, izjemno izobražen in scela predan gledališču, kolegialen, skromen in omikan človek, ki se ni nikoli pritoževal, čeprav je bil velikokrat po krivici spregledan in pozabljen – tako kot liki, ki jih je ustvarjal na odru in v filmu, so še zapisali pri MGL.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije