PRAZNOVANJE

Melaniji čestitali iz rodnega kraja

V Sevnici je bilo praznično tudi brez prve dame. Podpisana čestitka že potuje proti Washingtonu.
Fotografija: Zamisel za praznovanje so dobili pri Red Bullu. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Zamisel za praznovanje so dobili pri Red Bullu. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

Pred 48 leti, dan pred slovenskim praznikom, takrat imenovanim še dan Osvobodilne fronte, zdaj je to dan upora proti okupatorju, so se pri Knavsovih v Šmarju, predmestju Sevnice, veselili novega življenja. Amaliji in Viktorju, ki sta imela že dveletno deklico Ines, se je rodila še ena deklica, Melanija. Odraščala je kot vse druge deklice v majhnih, skorajda neznanih krajih, kot je Sevnica. A prav po njeni zaslugi je postala svetovno znano mesto. Ko je postala prva dama Amerike, so v Sevnico začele romati novinarske ekipe z vsega sveta.
Uradni portret prve dame FOTO: Bela hiša/AP
Uradni portret prve dame FOTO: Bela hiša/AP


Zanimalo jih je, kje je odraščala, kam hodila v šolo, s katere železniške postaje je odhajala v Ljubljano, izbrskali so njene nekdanje sošolce in sošolke in jih prisilili, da so se spomnili, da je bila že od nekdaj nekaj posebnega. Za novinarji so začeli prihajati turisti. Gostinski ponudniki so brž sprejeli izziv in v izložbe postavili pite, torte, palačinke, hamburgerje, vse v čast in slavo nekdanji Sevničanki. Občina je pripravila darilno kolekcijo First lady z izbranimi vini in suhomesnatimi izdelki. Če se Melanija ne bi rodila v Sevnici, na gradu bržčas ne bi snemali epizod znane turške telenovele in nanj verjetno tudi ne bi prišel ameriški igralec Bill Murray.
Zbralo se je veliko Sevničanov in gostov od drugod. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Zbralo se je veliko Sevničanov in gostov od drugod. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

Kljub temu je preostali del Slovenije prepričan, da Sevničani ne znajo ceniti te danosti, dejstva, da je Melanija postala prva dama. Številni menijo, da si zasluži več pozornosti in da je treba situacijo, v kakršni se je znašla Sevnica, izkoristiti do konca.
Zato pobuda, da bi v Sevnici proslavili Melanijin rojstni dan, ni prišla od Sevničanov, ampak se je tega domislil Red Bull in Melaniji dal krila. Pobuda je torej prišla od drugod, izziv pa je sprejel gostinec Bruno Vidmar. Tako so v kavarni Central's caffe v Sevnici ob zvokih glasbe in izbranih pijačah slavili Melanijin rojstni dan. Nato so gostje plakat s torto, na kateri je simbolična češnja, podpisali, pripisali lepe želje in pošiljko iz rodnega kraja poslali Melaniji v daljni Washington. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas