GLASBENO TEKMOVANJE

FOTO: Meh najbolje raztegne mladi Gašper

Klub harmonikarjev Urška je izpeljal 27. tradicionalno tekmovanje. Člani Društva harmonikarjev Mirna Peč zaigrali 11 Slakovih viž.
Fotografija: Harmonikarji iz Mirne Peči. FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Harmonikarji iz Mirne Peči. FOTO: Milan Glavonjić

SODRAŽICA – Po 27 letih, kolikor v gostišču Urška v Zamostcu, nedaleč od Sodražice, poteka tekmovanje harmonikarjev, tokrat v starostni skupini od 18 do 50 let ni bilo junaka, ki bi si upal vleči meh za prestižno darilo rezbarja Draga Koširja. So pa bili zato bolj pogumni najmlajši, ki so navdušili. Še ne 12-letni Gašper Štajner iz Škofljice, ki je v Zamostcu nastopil četrtič, je po oceni žirije izstopal, skladbi Polka za Huberta in Gorenjska polka je odigral mojstrsko in tako postal 27. zmagovalec (naj harmonikar) tekmovanja pri Urški. »Teden prej sem bil tudi na Veliki Planini najboljši, pred tem še na drugih nastopih, ko sem vedno meril visoko. Sicer je moja družina glasbeno nadarjena, diatonično harmoniko, moj učitelj je Robert Gotar, igram že osmo leto, zelo so mi všeč vse slovenske narodno-zabavne skladbe. A enako ljubim druge zvrsti glasbe, od rocka do te, ki jo trenutno najraje igram.«
Naj harmonikar s starši. FOTO: Milan Glavonjić
Naj harmonikar s starši. FOTO: Milan Glavonjić

Franc Lesar, ustanovni član in predsednik kluba harmonikarjev Urška, ne ve, zakaj je doslej najštevilnejša skupina udeležencev tokrat odložila frajtonarice. »So pa najmlajši pokazali, da bo zagotovo nekaj iz njih. Je že tako, da so na našem tekmovanju korak do svoje prepoznavnosti naredili številni harmonikarji. Denimo Rok Žlindra. Sicer je poleg tradicionalnega izbora za naj harmonikarja in suhorobarskega prvaka težo tekmovanju dajal tudi predizbor za zlato harmoniko Ljubečne, na katerega se je uvrstilo šest najboljših,« je dejal Lesar.

Tone Klun, Španov Tonček iz Prigorice, se je udeležil vseh 27 tekmovanj. »Vedno je lepo srečati prijatelje, glasba je po toliko letih, recimo temu, nekoliko v ozadju,« je Tone zadovoljno dvignil kozarec rujnega. Za zaključek so nastopili člani Društva harmonikarjev Mirna Peč in zaigrali 11 Slakovih viž.

Najstniku je čestital tudi gostitelj Franci Lesar. FOTO: Milan Glavonjić
Najstniku je čestital tudi gostitelj Franci Lesar. FOTO: Milan Glavonjić
»Na začetku tega tisočletja smo se postavili na noge. Družina ljubiteljev glasbe šteje 60 članov, od tega nas je 35 zelo dejavnih, s pevsko skupino. Lahko bi rekel, da gradimo medgeneracijski most, saj naši člani štejejo od deset do 90 let. Nastopamo povsod, seveda največ po Dolenjski,« je na prijatelje ponosen Martin Krevs, predsednik društva. Enako tudi na tri zgoščenke in tri videospote, ki so jih izdali oziroma posneli, v pripravi pa je že četrta, največ z avtorskimi skladbami.

Tone Klun (levo) s prijateljem. FOTO: Milan Glavonjić
Tone Klun (levo) s prijateljem. FOTO: Milan Glavonjić

Kdo so najboljši na tokratnem tekmovanju? Do 12 let se je za Gašperjem Štajnerjem uvrstil Dominik Grahek Ličer z Vranskega, tretji je bil Luks Gumilar iz Murske Sobote. V najstarejši skupini je zmagal Stan Makovec iz Kamnika pod Krimom, pred Tonetom Klunom (Prigorica) in Marjanom Skubicem iz Grosuplja. Suhorobarski prvak je postal Jaka Oražem (Prigorica), drugi je bil Jan Zgonc (Nova vas), tretji pa Tone Klun (Prigorica). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije