SLABA PLAČA

Drama na nacionalki: tako so premalo plačevali Eriko Žnidaršič

Voditeljica ene izmed, kot pravi, najzahtevnejših oddaj na slovenskih televizijah je prejemala manj kot njeni novinarski kolegi, ki jim je šefovala.
Fotografija: Erika Žnidaršič. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Erika Žnidaršič. FOTO: RTV Slovenija

Voditeljica Erika Žnidaršič je razkrila, da je bila na RTV Slovenija dolga leta bistveno slabše plačana kot kolegi na manj zahtevnih delovnih mestih, razkriva Siol.

Kot voditeljica oddaje Tarča je Žnidaršičeva bila uvrščena v 41. plačni razred, ki trenutno znaša 1365 evrov neto. Problem: to je kar šest plačnih razredov manj od novinarja v Tarči, ki je bil Eriki podrejen. Novinarji so namreč v 47. plačnem razredu oziroma dobivajo trenutno 1689 evrov neto.

Kljub večkratnim pozivom je prejšnje vodstvo zadevo uredilo šele z zamudo. Z Igorjem Kaduncem je Žnidaršičeva tik pred njegovim odhodom z mesta generalnega direktorja RTV Slovenija sklenila poravnavo v višini 9000 evrov. Do poravnave je prišlo šele po opozorilu, da sicer sledi tožba. Pojasnila je, da že od leta 2017 opozarja na kršitve pri višini plače, ki jo prejema kot voditeljica Tarče. 

K temu je Žnidaršičeva dodala, da niti trenutni plačni razred ne sovpada z zahtevnostjo njenega dela, saj je v višjem plačilnem razredu kar nekaj njenih kolegov na RTV, ki tega morda ne upravičujejo. Za svoje delo naj bi bili podplačani tudi mnogi drugi novinarski kolegi. »Plačna uravnilovka javnega sektorja je ena od ključnih zavor razvoja naše države, a se je nobena vlada do zdaj ni lotila,« je še povedala v pogovoru za Siol.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije