Zvezdniška izolacija: izziv, ki bo rešil življenja (FOTO)

Znani Slovenci in Slovenke o tem, kako se spoprijemajo s trenutno situacijo. Nika Zorjan je ušla v Prekmurje, Rebeka Dremelj je spekla svoj prvi kruh.
Fotografija: Tanja priznava, da ni oboževalka ljudi. FOTO: INSTAGRAM
Odpri galerijo
Tanja priznava, da ni oboževalka ljudi. FOTO: INSTAGRAM

V Sloveniji se je povsem ustavilo javno življenje, ljudje so v izolaciji in čakajo, da se razmere umirijo. Zaradi koronavirusa so v svojih domovih obtičali tudi znani Slovenci in Slovenke, a niso izgubili upanja, da se bodo lahko kmalu spet družili s svojimi najbližjimi. Zaupali so nam, kakšni strahovi jih preganjajo in kako si krajšajo čas. Raper Zlatko Čordić pravi, da o nastali situaciji zelo veliko premišljuje. »Upam, da bo ljudem zdaj postalo jasno, da smo mnogo bolj povezani, kot si mislimo. So določene stvari, na katere nimamo vpliva, lahko pa upoštevamo navodila in ne izgubimo upanja, potrpežljivo sprejmemo, kar nas je doletelo, in s svojim odgovornim ravnanjem pripomoremo, da se ta bolezen težje širi in posledično hitreje konča. Verjamem, da ni človeka, na katerega virus ni vplival, in v tovrstnih situacijah se vedno znova zavem naše majhnosti in veličine in pomembnosti zdravja,« razmišlja Zlatko. Zaupa nam še, da se je z družino ravnokar preselil. »Ustvarjamo si nov dom in lahko vam povem, da nimamo še niti 30 odstotkov opreme v stanovanju in da se bo zaradi situacije vse skupaj malce zavleklo. Kljub vsemu je treba ostati potrpežljiv in izkoristiti ta čas, mir in tišino, se poglobiti vase in ceniti vsak trenutek, ki nam ga ponuja življenje,« meni.

Pametovanje ne bo pomagalo

V prostih trenutkih z družino uživa tudi pevka Rebeka Dremelj, ki je te dni spekla svoj prvi kruh. »Vem, da se tiste, ki to redno
Rebeka se šali, da bo kmalu odprla kuharsko šolo. FOTO: INSTAGRAM
Rebeka se šali, da bo kmalu odprla kuharsko šolo. FOTO: INSTAGRAM
počnejo, zdaj križajo, toda zame je bilo to res prvič,« je ponosna Rebeka, ki je v zadnjih dneh s hčerkama Šajano in Sijo pekla tudi piškotke, potem pa se je pošalila, da bo iz tehtnice preventivno vzela baterije. Sicer pa pravi, da jo je tako kot druge strah virusa. »Ob tej besedi se počutimo neprijetno, ker ne vemo, kaj nas čaka. Strah pred neznanim, bi lahko rekli. Seveda imamo tudi take, ki nam jasno in glasno v en glas dopovedujejo, kaki bedaki smo, ker nas je po tihem malo strah, ker oni pa že vedo, da je to isto kot kakšen prehlad ali gripa. Po spletu krožijo številke umrlih od gripe, lakote in tako naprej. Če že res čisto nič ne vem, pa absolutno vem to, da bom nekako poskušala verjeti pristojnim v naši državi in upoštevati njihova navodila. Ne bo nam pomagalo, če bomo pametovali in pisali, kaj bi morali, pa zakaj določenih stvari nismo naredili, zakaj bomo naredili nekaj šele, ko bo prepozno. Ko bo vsega konec, bomo po bitki vsi generali, le redki pa morajo biti zdaj. Jaz imam zdrave starše, a oba štejeta blizu 70 let. Ne poznam bolezni in ne vem, kako ju lahko prizadene, a lahko rečem samo to, da še nisem pripravljena ostati brez katerega od njiju,« pove iskreno.

Strah pred katastrofo

Stand up komičarka Tanja Kocman brez dlake na jeziku pove, da smo ljudje največje zlo tega planeta. »A ne vsi. Žal koronavirus ni programiran tako, da bi se polotil samo idiotov, zato se moramo tudi sami izogniti temu, da se kot idioti obnašamo. Ostanite doma. To ni neumen izziv, zaradi katerega boste dobili par sekund slave na družabnem omrežju. To je izziv, ki bo rešil življenja,« pravi Tanja, ki je priznala, da je obdobje izolacije tudi zanjo zelo naporno. »Doma sem šele par dni in se mi zdi kot večnost. Ne hodim v službo, ne srečujem ljudi, preračunavam prihodke. Izogibam se lastni mami, da ji ne predam kakšnega bacila, in se mazilim z razkužili. Pogovarjam se s sabo, kiham v rokav, na vrtu stokrat vržem psu žogico in prisežem, da bova v vseh teh dneh menjala vlogi in jo bom lovila jaz,« pove in doda, da obdobje, ki ga trenutno preživljamo, ni mišljeno kot dopust. »Je strah pred boleznijo, pred prihodnostjo, pred finančno katastrofo posameznikov in družbe,« doda. Manekenka Jana Koteska je priznala, da podoživlja trenutke, ko jo je pred leti doletela huda bolezen – rak. »Vse skupaj me spominja na mojo tiho
Zlatko se je znašel sredi selitve. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Zlatko se je znašel sredi selitve. FOTO: DEJAN JAVORNIK
karanteno, ki se je zgodila pred desetimi leti. Po terapijah sem morala domov, nisem se družila v večjih skupinah ljudi, nisem uporabljala javnega prevoza, razkuževala sem se in hodila na svež zrak. To je trajalo štiri mesece. Pogosto mislimo, da so naše glave najbolj pametne. Kljub stresnim in negotovim trenutkom se človek prilagodi in najde v novem toku drugačen pogled. Čas. Potrpežljivost. Celo olajšanje in mir. Kreativnost. Sprejemanje situacije, sebe in druge takšne, kot smo. Enakost. Sočutje. Ljubezen počasi premaga strah. Vse včeraj pomembne stvari postanejo nepomembne, ko gre za tvoje zdravje,« ljudem polaga na srce.

Šport bo počakal

Tudi skakalni as Peter Prevc in njegova Mina sta se odločila strogo upoštevati navodila države. »Tudi šport bo malo počakal, saj se mi zdi zelo neodgovorno, da si po neumnosti zlomim nogo in potem jemljem čas, energijo in prostor bolnišnicam. Prav tako odpadejo nevarnejša dela. Seveda upam, da virus za večino ne bo hud in bo minil le z blažjimi simptomi, a vseeno prosim vse, ki lahko, naj resno upoštevajo navodila zdravnikov in ostanejo doma. Mogoče je okužen otrok, ki sploh ne kaže znakov bolezni, in gre samo pozdravit dedka, dedkov imunski sistem pa ne bo tako dobro prenesel virusa kot njegov. Ali obratno. Če zdravnik reče, da ni heca, ni heca,« je resen Peter. Raay Vovk nam je zaupal, da se zanj glede službe ni spremenilo nič, saj vedno dela od doma. »V prvih dneh samoizolacije sem celo delal več kot sicer, zato bo zagotovo nastalo veliko novih pesmi.
Raay in Marjetka Vovk uživata v druženju s sinovoma. FOTO: ARHIV NOVIC
Raay in Marjetka Vovk uživata v druženju s sinovoma. FOTO: ARHIV NOVIC
Situacijo smo doma izkoristili za povezavo, igramo družabne igre, lahko rečem, da smo nagrajeni, saj smo lahko skupaj. Z Marjetko skrbiva, da otroka delata za šolo, da možgani ne zaspijo. Smo pa izolacijo vzeli zelo resno, izogibamo se nakupom, gremo v naravo, toda vzelo na osamljene konce Slovenije,« pravi Raay. Njegova varovanka Nika Zorjan se je odpravila v Prekmurje, k očetu, mami in sestri. »Smo skupaj, se družimo, izolirali smo se od drugih. Ponosna sem, ker se ljudje držijo navodil, tudi v naravi, ko sprehajam psičko Lili, sem pozorna na svet okrog sebe. S sestro Evo igrava družabne igre, veliko prepevava, pogrešam nastope, a verjamem, da bo za vse to še čas,« ostaja optimistična. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije