Cavazza priznal: Od oktobra ne pijem alkohola

Sebastian Cavazza, glavni junak krimi-nalistične serije Jezero, se ni hotel preseliti v Moskvo.
Fotografija: Sebastian Cavazza v nadaljevanki igra kriminalista Tarasa Birso. FOTO: Sašo Štih
Odpri galerijo
Sebastian Cavazza v nadaljevanki igra kriminalista Tarasa Birso. FOTO: Sašo Štih

Na Televiziji Slovenija so predvajali prvi del težko pričakovane kriminalne serije Jezero po istoimenski knjižni uspešnici Tadeja Goloba. V glavni vlogi kriminalista Tarasa Birse nastopa 46-letni Sebastian Cavazza, trenutno eden najprodornejših slovenskih filmskih igralcev, ki je priljubljen in iskan tudi zunaj meja. Z nadaljevanko Sence nad Balkanom je osvojil srca gledalcev na območju nekdanje skupne države, nastopil je v bosanskem filmu Moški ne jočejo pa v nemškem filmu Winnetou – Der letzte Kampf. Oče dveh sinov je že nekaj časa v razmerju z igralko Ajdo Smrekar, na slovenski igralski sceni veljata za enega najlepših medijskih parov. Zagrizen popotnik, ki je prepotoval skoraj ves svet, na vprašanje, kam bi rad šel, kjer še ni bil, nam v smehu odvrne, da v intervjuju za ta odgovor ni dovolj prostora, a takoj doda, da bi »prepotoval svilno pot«.

Čeprav je nenehno na očeh javnosti in kljub občutku, da je kot odprta knjiga, pravi, da oboževalci o njem ne vedo tistega, »česar z njimi nisem pripravljen deliti«. Najbolj pa ga je strah neumnih ljudi.


Junija je minilo eno leto od ustanovitve Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki združuje že več kot 200 članov, Cavazza je njegov prvi predsednik. Osnovni namen društva je spodbujanje članov k samostojnemu, svobodnemu in ustvarjalnemu delovanju.

Da bi bil v nadaljevanki Jezero čim bolj prepričljiv, se je Cavazza poglobil v delo kriminalistov in se po nasvet odpravil na policijo pa tudi na patologijo, čeprav je prisotnost pri pravi obdukciji odklonil. In ne, ni jezero v knjigi tisto, ki ga najbolj navdušuje, zanj najlepše je jezero Bakalar na meji med Mehiko in Belizom.

Snemanje nadaljevanke Jezero režiser Matevž Luzar Vlado Novak Sebastjan Cavazza 11.12.2018 Ljubljana Slovenija

[Matevž Luzar,Jezero,nadaljevanke,Vlado Novak,Sebastjan Cavazza,Ljubljana,Slovenija]
Snemanje nadaljevanke Jezero režiser Matevž Luzar Vlado Novak Sebastjan Cavazza 11.12.2018 Ljubljana Slovenija [Matevž Luzar,Jezero,nadaljevanke,Vlado Novak,Sebastjan Cavazza,Ljubljana,Slovenija]
Čigave kriminalke najraje berete?

Odkar Tadej piše v tem žanru, seveda njegovo trilogijo s Tarasom Birso v vlogi detektiva. Sicer pa sem tudi ljubitelj Stiega Larssona, Joja Nesbøja in Agathe Christie.

Vaša najljubša kriminalni film in serija?
Kriminalni film vsekakor Bilo je nekoč v Ameriki v režiji Sergia Leoneja, serija pa Most v dansko-švedski produkciji.

Vaš najljubši kraj za oddih, poleti, pozimi?
Poleti morje in hribi, pozimi smučanje in kakšen skok čez lužo.

Kakšno glasbo imate najraje?
Klasiko, jazz in psihadelijo za sproščanje, za trening pa RHCP, Propellerheads in Die Antwoord.

Koliko filmov ste posneli?
Vlog pred kamero je že več kot šestdeset, koliko je bilo filmov, bi moral pogledati v svoj kurikulum.

Koliko snemanj filmov ste zavrnili? Katera ponudba je bila najbolj bizarna?
Zavrnil sem vsaj polovico scenarijev – predvsem zaradi scenarijev (smeh). Vsega pač ne, ker je treba plačati položnice. Uf, bizarnih ponudb je bilo kar več, mi pa trenutno niti ena ne pade na pamet.


Bi se preselili v ZDA, če bi prišla ponudba iz Hollywooda? Ste jo morda že dobili?
Bi se verjetno kar moral. Pred leti sem naredil avdicijo za glavnega antagonista v zgodovinski seriji, ki se je snemala za rusko nacionalno televizijo. Ko sem jim poslal plan dela v MGL, se je producent nasmejal in rekel: »Pridi v Moskvo za devet mesecev ali pa bomo morali poiskati drugega igralca!« Poiskali so drugega igralca. Poleg tega nimam menedžerja, ponudbe iz Hollywooda pa ne moreš dobiti, če tam nimaš agenta. Jaz v Los Angelesu nimam zastopnika, tako da je to bolj malo verjetno.

Inšpektor Taras je abstinent, kaj pa vi, kaj najraje spijete?
Vrhunsko vino, vrhunski konjak ali viski. Tisti, ki si je po opravljenem delu izmislil veliko točeno, si pa itak zasluži Nobelovo (smeh)! Sicer tudi jaz že od začetka oktobra ne pijem alkohola. Dvakrat sem se vmes prekršil, ker smo imeli premiero Jezera na Liffu in promocijo zvočne knjige Jezero na Ljubljanskem gradu in smo nazdravili.

Koliko časa ste brali zvočno izdajo Jezera?
Mislim, da smo imeli dvajset terminov po štiri ure za branje v studiu. Končali smo malo prej, kot smo pričakovali. Je pa seveda montaža in obdelava zvoka vzela kar nekaj časa, ker celotna zvočna knjiga traja trinajst ur.


Ste že kdaj brali za zvočno izdajo? Katero delo?
Prej sem snemal le radijske igre, kjer je potek dela drugačen.

Kako pogosto ste pri frizerju? Vedno pri istem?
Lasje mi zelo hitro rastejo. Moja frizura je večinoma rezultat potreb za snemanje ali predstavo. Se pa z mojimi lasmi ne da kaj dosti eksperimentirati, ker so zelo svojeglavi (smeh). Če bi hotel vzdrževati pričesko, bi se moral striči na deset dni. Po navadi me na snemanjih tudi strižejo v podobnih intervalih. Brada pa mi raste še hitreje in me maskerka med snemanji brije vsak dan. Strižem se pri Kseniji Imerovič na Viču ter pri Aski in Roku na Poljanski.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije