PREVIDNOST NI ODVEČ

Bralec Peter: našel na tone čemaža, ne ni strupen

Objavljeno 15. april 2019 19.06 | Posodobljeno 15. april 2019 20.52 | Piše: Ma. M.

Po Sloveniji ga te dni mnogi nabirajo, je pa pri tem treba biti previden.

Čemaž je priljubljen v slovenski kuhinji. FOTO: Peter, bralec poročevalec
Zadnjih 14 dni je po Sloveniji, sodeč po zapisih na spletnih omrežjih in objavljenih fotografijah, prava sezona čemaža. Ta je pri Slovencih močno priljubljen, saj je koristen pri pripravi mnogih jedi. 
Od zastrupitve do smrti
Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost okužb in krvavitev. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.


Le čemaž ima vonj po česnu

Bralec Peter nam je poslal fotografije, kot je zapisal, čemaževega travnika v bližini Ljubljane, kjer bi ga lahko nabiral pol dneva,
image
Sezona čemaža je v polnem razmahu. FOTO: Peter, bralec poročevalec
pa ne pobral vsega. Ob tem, da je panika, ki vsako sezono vlada, češ da zlahka pride do zamenjave čemaža in strupenega jesenskega podleska odveč: »Le kako bi lahko kdor koli zamenjal čemaž in strupeno rastlino? Značilnosti se zelo razlikujejo, čemaž ima majhne bele cvetove, jesenski podlesek ne. Tudi listi so različni, predvsem pa ima samo čemaž vonj po česnu. «


UKC Ljubljana: previdno, podlesek je smrtno nevaren

Previdnost pri nabiranju pa je seveda potrebna. »V UKC so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren,« so zapisali v sporočilu za javnost UKC. 

Vodja Centra za zastrupitve v UKC Miran Brvar opozarja, da imajo čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica podobne
image
Jesenski podlesek. FOTO: Mavric Pivk, Delo
podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. »V primeru prebavnih težav po obroku čemaža moramo pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami.«

Zastrupitev zaradi zamenjave šmarnice s čemažem je po besedah vodje Centra za zastrupitve UKC zelo redka. Največkrat se pojavi pri otrocih zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.


Če se vam zdi, da je prišlo do zastrupitve, pokličite 112. Sporočite, kje je prišlo do zastrupitve, kdo se je zastrupil, s katerim strupom in s koliko strupa ter kdaj in kakšna je prizadetost ponesrečencev.
Deli s prijatelji