NEZNANI LETEČI PREDMET

NLP v Sloveniji? Bralec fotografiral neznani predmet, strokovnjak odgovarja (FOTO)

Objavljeno 22. maj 2020 10.08 | Posodobljeno 22. maj 2020 10.45 | Piše: N. Č.

Bralec nam je poslal fotografijo neba, na kateri naj bi bil neznani predmet. Strokovnjak Miloš Krmelj odgovarja ...

Lubnik se dviga 1025 metrov visoko in je drugi najvišji vrh v Škofjeloškem hribovju. FOTO: Primož, bralec poročevalec
Bralec Primož nam je nedavno poslal fotografije padalca, ob katerih je pripisal, da je na njih tudi neznan predmet. Dve fotografiji je posnel z istim fotoaparatom, a se je na eni fotografiji znašel neki predmet, ki ga na drugi fotografiji ni, tretja fotografija pa je nastala z drugim fotoaparatom in je približana.

Fotografije so bile posnete 26. aprila nad hribom Lubnik pri Škofji Loki.

image
Fotografirali so tudi predmet, za katerega ne vedo, kaj je. Fotografijo smo približali. V ozadju originalne fotografije je sicer enak kader z godom hriba Lubnik, kot je na fotografiji spodaj. FOTO: Primož, bralec poročevalec


Kaj je bralec fotografiral na nebu? Ali obstaja možnost, da bi šlo za neznani leteči predmet (NLP) in kakšna je zgodovina teh v Sloveniji? Na ta vprašanja nam je odgovoril vesoljski strokovnjak, nekdanji predstavnik znanstveno-tehničnih 'ufoloških' organizacij (APRO, BUFORA, CUFOS, MUFON, NICAP in SITU) in naš sodelavec Miloš Krmelj, ki smo ga z bralcem Primožem povezali, da je dobil še nekaj dodatnih informacij o nastanku fotografije.


Bralec prepričan, da ni posnel ne ptiča ne brezpilotnega letala


»26. aprila  2020 sta dva osebi z mobilnim telefonom fotografirali spuščanje jadralnega padalca z vzpetine Lubnik blizu Škofje Loke. Ta sega 1025 metrov visoko in je drugi najvišji vrh v Škofjeloškem hribovju. Nekaj dni kasneje, ko sta pregledovala, kaj sta posnela, sta poleg padalca videla nenavaden predmet. Na sliki ene osebe je to manj vidno, na povečani in približani sliki druge osebe pa je ta zadeva vidnejša. Razmak med dvema zaporednima slikama naj bi bil dve sekundi. Obstaja tako torej prepričanje, da nista posnela ne ptiča ne brezpilotnega letala. Je pa fotografija precej podobna fotografijam, ki so jih proučevale mednarodne ufološke organizacije,« pojasnjuje Krmelj.


image
26. aprila 2020 sta dva osebi z mobilnim telefonom fotografirali spuščanje jadralnega padalca z Lubnika. FOTO: Primož, bralec poročevalec
Bi morda res lahko šlo za NLP, ki je bil slučajno zabeležen z elektronsko napravo?


V svetu še vedno redno poročajo o pojavih NLP, pa tudi v Sloveniji so se v zadnjih desetletjih pojavila poročila o tem. Ta so zadevala večinoma opazovanja na nočnem nebu ali tako imenovane 'nočne luči'. O njih so občasno poročali tudi razni časopisi. Bilo pa je zelo malo poročanj o pojavih v dnevnem času in o primerih, ko naj bi očividci videli take pojave iz bližine. Nekateri od teh so bili sorazmerno nejasni in tudi nezanesljivi, drugi dvomljivi.


Ali se pri nas sploh ne pojavljajo več ali pa ...


Zadnje čase o teh pojavijo praktično ne poročajo. Obstajata tako dve možni razlagi: ali se pri nas sploh ne pojavljajo več ali pa se neznani predmeti tudi pri nas še pojavljajo, vendar očividci o tem širši javnosti ne želijo govoriti, ker se bojijo posmeha in drugih težav. Glede ne mednarodne izkušnje je verjetni odgovor drugi. V svetu velja okvirno pravilo, da na vsak tak opažen pojav na nebu, o katerem se poroča v javnosti, obstaja vsaj 10, če ne celo 20 tistih, o katerih niso poročali. Toda ali to velja tudi za Slovenijo, ni znano …

Odkar se po svetu pojavljajo neznani leteči predmet ali NLP, se z njihovim proučevanjem ukvarjajo mednarodne znanstveno-tehnične 'ufološke' organizacije. Te dobivajo tudi različne takšne ali drugačne fotografije, ki kažejo te predmete različnih oblik in velikosti. Včasih se izkaže, da so te fotografije pristne ali avtentične, drugič, da ge za takšne ali drugačne zmote, ko se izkaže, da je na sliki znani nebesni pojav, kot je planet Venera, ali za optične pojave in redki naravni pojav plazme in celo kroglaste strele.

Zanimive so fotografije več kategorij. Ena je tista, da očividec slika pojav, ki ga tudi sam vidi, vendar je na fotografiji drugačen. Druga kategorija je tista, da očividec pojava ni videl,vendar ga je kasneje našel na fotografiji ali drugi elektronski napravi, ki omogoča slikanje.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.
Deli s prijatelji