NEUSPEŠNO

Tožil jih bo: Poskušali so ga usmrtiti, trpel je pol ure, a preživel

Doyle Lee Hamm je trpel pol ure, preden so pazniki obupali. Ali bodo usmrtitev poskusili izvesti še enkrat, ni znano.
Fotografija: Doyle Lee Hamm je bil obsojen na smrt, ker je med ropom ustrelil zaposlenega v hotelu.
Odpri galerijo
Doyle Lee Hamm je bil obsojen na smrt, ker je med ropom ustrelil zaposlenega v hotelu.

Pred dvema tednoma bi moral Doyle Lee Hamm umreti v zaporu v Alabami. Na smrtno kazen je bil obsojen, ker je leta 1987 med ropom hotela ustrelil zaposlenega. Njegovo usodo sta zapečatila pajdaša, ki sta na sojenju pričala proti njemu, da bi si znižala kazni.

Doyle Lee Hamm je bil obsojen na smrt, ker je med ropom ustrelil zaposlenega v hotelu.
Doyle Lee Hamm je bil obsojen na smrt, ker je med ropom ustrelil zaposlenega v hotelu.

 

Niso našli žil

Usmrtili bi ga z injekcijo, a je šlo nekaj hudo narobe in Ham je preživel, čeprav si je, kot je pozneje povedal njegov odvetnik, zaradi izjemno boleče priprave na usmrtitev večkrat želel umreti. V ustavi Združenih držav Amerike je sicer v petem členu zapisano, da imajo posamezniki, obsojeni zaradi zločina, pravico do humane kazni, ki ne sme biti kruta ali nenavadna. Enako velja za metode usmrtitve, kar pa omenjena ni bila.

Hamma so pazniki namreč privezali na mizo, ki jo uporabljajo na usmrtitve z injekcijo, a zapletlo se je, ko bi morali najti žilo, v katero bi mu vstavili iglo, po kateri bi pozneje pritekel strup. Ker se je Hamm pred leti zdravil zaradi raka, so njegove žile slabo vidne in tudi sicer v slabšem stanju. O tem je njegov odvetnik menda obvestil zapor in predlagal drugačno metodo usmrtitve, a niso poslušali. Hamm je tako dolge pol ure trpel neznosne bolečine, ko so mu pazniki na vse pretege poskušali vstaviti igle, najprej na različne dele nog, nato dvakrat v dimlje in na koncu še v roke. Zaradi vbodov v dimlje je zapornik še uro po ponesrečeni usmrtitvi uriniral kri, ko so pazniki končno obupali in se odločili usmrtitev prestaviti, pa zaradi hudih bolečin ni mogel niti stati. »Na noč usmrtitve so Hamma odpeljali v posebno sobo, z njim je bilo devet ljudi, privezali so ga na nosila in dva paznika sta zgrabila vsak po eno njegovo nogo. Poskušala sta najti žilo, pri tem sta v mu v noge brezglavo vstavljala iglo, večkrat sta ga z njo popraskala po kosteh, kar je Hammu povzročalo hude bolečine.

Niso mogli najti žil.
Niso mogli najti žil.

 

Ni bil edini

Po petih neuspelih poskusih sta paznika sobo zapustila in prišla sta dva druga. Ta sta se osredotočila na dimlje in obsojenca večkrat zbodla, nekateri vbodi so bili globoki in izjemno boleči. »Moja stranka, ki je začela močno krvaveti iz dimelj, je tako trpela, da si je le še želel, da bi bilo že vsega skupaj konec. Želel si je umreti,« je medijem dejal Hammov zagovornik Bernard Harcourt, ki že pripravlja tožbo proti zaporu. Kolikšno odškodnino bosta zahtevala, ni znano, niti ni znano, kakšna usoda čaka Hamma. Za zdaj se je izvlekel, a smrtni kazni najverjetneje ne bo ubežal, čeprav novega datuma še niso določili.
Hammova ponesrečena usmrtitev pa ni prva, ki so ji bili v ZDA priča v zadnjem času. Pred štirimi leti se je Clayton Lockett kar 40 minut zvijal v bolečinah, dokler ni na koncu umrl zaradi srčnega napada. Leto pozneje so Charlesu Warnerju vbrizgali celo napačno snov, namesto kalijevega klorida je dobil kalijev acetat, kar je bilo prav tako izjemno boleče. Večina ameriških zveznih držav, ki prakticira usmrtitev z injekcijo, uporablja zgolj eno snov, in sicer velik odmerek uspavala, druge kombinacijo treh. Obsojenemu najprej vbrizgajo anestetik, da izgubi zavest, naslednja snov naj bi povzročila paralizo mišic, oseba posledično neha dihati, tretja snov, navadno je to kalijev klorid, pa ustavi srce. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije