Skoraj dva meseca živel na terminalu

Nemec je karanteno preživel na letališču v Indiji. Njegova izkušnja podobna Hanksovi v filmski uspešnici Terminal.
Fotografija: Junak Terminala je iz Krakozije, lahko bi bil iz Slovenije.
Odpri galerijo
Junak Terminala je iz Krakozije, lahko bi bil iz Slovenije.

Se spomnite filma Terminal? V njem osrednji junak Viktor Navorski, ki ga upodablja oskarjevec Tom Hanks, obtiči na letališču JFK v New Yorku, potem ko v njegovi domovini, izmišljeni Krakoziji, izbruhne državljanska vojna in njegov potni list nenadoma izgubi veljavo.
 

Spal na klopi, klepetal s snažilci


Scenarij temelji na sicer resnični zgodbi o Irancu, ki je več let živel na letališču Charles De Gaulle v Parizu, no, nedavna izkušnja 41-letnega Nemca pa bi si prav tako zaslužila svoj film. Edgar Ziebat se je ravno ob izbruhu novega koronavirusa vračal v domovino iz Vietnama, a je obtičal v New Delhiju, potem ko je Indija ustavila vse polete iz države, tako je 41-letnik zaživel kar na enem od terminalov. No, ta teden mu je vendarle uspelo doseči staro celino, pristal je v Amsterdamu, od tam pa bo, tako upa, kmalu odpotoval v domovino. In kako je preživel minula dva meseca?


Izkušnja je bila zanimiva, a vendarle nima namena ponoviti vaje, pravi; kratkočasil se je z deskanjem po medmrežju, klepetanjem z domačimi prek novodobnih kanalov, spoprijateljil se je z nekaterimi varnostniki in snažilci na letališču. Osebje mu je vsak dan zagotovilo hrano in vodo, spal je na klopi; priskrbeli so mu čista oblačila, zobno kremo in druge higienske pripomočke, potem ko je spraznil lastno toaletno torbico.

Indijske oblasti sicer zatrjujejo, da bi se lahko Ziebat izognil zapletom, če se ne bi prestrašil karantene v lastni domovini, zaradi zavlačevanja pa je nenadoma zmanjkalo priložnosti za pot domov. Nekaj časa so ugotavljali celo, ali ga v domovini morda čakajo z lisicami zaradi katerega kaznivega dejanja. Kakor koli že, 41-letnik se veseli domačih in zagotavlja, da bo v prihodnje upošteval nasvete pristojnih zdravstvenih strokovnjakov, o izkušnji pa bo morda spisal tudi knjigo. Vsaj spletno različico.


​Mimogrede, ste vedeli, da bi lahko namesto izmišljene Krakozije v Terminalu nastopila Slovenija? Naša dežela se je namreč zdela ustvarjalcem nadvse zanimiva za prelomni zaplet v filmski uspešnici, a ji je osrednjo vlogo modro preprečil nekdanji častni konzul Slovenije v Los Angelesu Mark Ryavec. Nasprotoval je namreč upodobitvi Slovenije kot nestabilne države, v kateri se lahko zdaj zdaj zgodi državni udar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije