POSKUSNI PROJEKT

Poglejte, kako v Kaliforniji in Tokiu hrano dostavljajo roboti (FOTO)

Gre za poskusni projekt, ki pa se bo, kot kaže, obdržal. Robot ima kamero, ki prekrije obraze mimoidočih.
Fotografija: Lastniki robotov služijo tudi z oglasi na robotovi površini. FOTO: Profimedia
Odpri galerijo
Lastniki robotov služijo tudi z oglasi na robotovi površini. FOTO: Profimedia

Si predstavljate, da bi se med pešci po mestnih ulicah sprehajali še majhni simpatični roboti? Kar se v Sloveniji še zdi kot šala ali pravljica, je ponekod že resničnost.

Avtonomne dostavne robote lahko že srečujemo na ulicah Los Angelesa v Kaliforniji. Roboti prikupnega videza so nadomestili raznašalce hrane in dostavo paketov, ena od njihovih prednosti pa naj bi bila tudi, da stvari dostavljajo na do okolja prijazen način. Vgrajeno imajo umetno inteligenco. Pri prehodu za pešce se znajo ustaviti in počakati na zeleno luč. V Hollywoodu so svojemu avtonomnemu dostavnemu robotu nadeli celo ime – kličejo ga Oscar.

Tovrstne dostave se je poskusno lotilo podjetje Uber s svojim hčerinskim podjetjem Uber Eats, vse od začetkov leta 2022 pa se takšen način dostavljanja nenehno širi. Samo v Los Angelesu imajo sto robotov, ki delajo sedem dni v tednu od 10. do 21. ure. Vanje je mogoče spraviti 27 litrov oziroma 20 kg vsebine. Toplotna izolacija poskrbi, da ostane hrana ob dostavi primerne temperature. Robot pri gibanju opazuje svet s kamero, ki pa je narejena tako, da avtomatično prekrije obraze ljudi. Tako ne krši pravice do zasebnosti tistih, ki mu prekrižajo pot.

Robotek Oscar iz zahodnega Hollywooda navdušuje uporabnike in mimoidoče. FOTO: Amy Katz
Robotek Oscar iz zahodnega Hollywooda navdušuje uporabnike in mimoidoče. FOTO: Amy Katz

Robotom je prepustilo dostavo več kot 200 restavracij. V letošnjem letu je podjetje začelo uporabljati dostavo z roboti tudi na Japonskem, in sicer v Tokiu. Tam roboti trenutno delajo med deseto uro zjutraj in peto popoldne samo med delovnimi dnevi. Dostavo hrane z robotom stranke naročijo s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije