UMETNOST

Na nogometnem stadionu je zasadil gozd

Objavljeno 10. september 2019 07.44 | Posodobljeno 10. september 2019 07.44 | Piše: U. S.

Največja umetniška instalacija v Avstriji. Drevesa bodo potem presadili.

Stadion Vrbsko jezero bo do konca oktobra posvečen gozdu. FOTO: For Forest
Celovec – Od včeraj do 27. oktobra obiskovalci stadiona Vrbsko jezero v Celovcu ne bodo uživali v nogometnih spektaklih, pač pa – gozdu. Gre za začasno (največjo javno) umetniško instalacijo Klausa Littmanna, ki je s pomočjo krajinskega arhitekta Enza Enee nogometno zelenico spremenil v mešani gozd, značilen za ta del Evrope, uporabil je 299 dreves 16 različnih sort, nekatera težka do šest ton in visoka 14 metrov. Projekt je podprl tudi tamkajšnji nogometni klub, ki igra v avstrijski drugi ligi in se je začasno preselil na manjše nogometno igrišče v bližini.

299 dreves raste sredi nogometne zelenice.

Ideja se je rodila že pred 30 leti, ko je Littmann videl risbo Maxa Peintnerja Nenehna privlačnost narave, na kateri je upodobljen gozd sredi stadiona. Odtlej je razmišljal, kako bi idejo spremenil v resničnost.

image
Klaus Littman je idejo spremenil v resničnost. FOTO: For Forest
Vstopnine ni, obiskovalci lahko s tribun v gozdu uživajo podnevi in tudi ponoči, od 10. do 22. ure, podoba je tako vsakokrat drugačna. Instalacija se igra s človekovimi čustvi, ko opazuje nekaj sicer poznanega, a postavljenega v povsem drug kontekst. Littman izziva naše dojemanje narave in ostri naše zavedanje o bodočih odnosih med človekom in naravo. In obenem je tudi opozorilo: nekoč bi utegnili zadnje ohranjene primere narave občudovati na posebej v ta namen postavljenih krajih, kakršna so zdaj na primer živalski vrtovi. Konec oktobra bodo drevesa izruvali in preselili v bližino, kjer bodo, upa Littman, ostala nekaj stoletij.

image
S tribun ne navijate za nogometaše, ampak občudujete drevesa. FOTO: For Forest
Deli s prijatelji