Zaradi smrtonosnega virusa zaščitne maske tudi za pse

Pekinški prodajalec jih proda tudi 50 in več na dan. Psu onemogočijo lizanje in pobiranje hrane s tal.
Fotografija: Ne, to ni nova moda, temveč zaščita pred koronavirusom.
Odpri galerijo
Ne, to ni nova moda, temveč zaščita pred koronavirusom.

Novi koronavirus se neustavljivo širi po svetu, število obolelih je vsak dan višje, predvčerajšnjim pa so z 38 novimi žrtvami na Kitajskem zabeležili tudi največ umrlih v le enem dnevu. Zaradi še vedno kupa neznank, povezanih z virusom, se ljudje poskušajo zaščititi, kot vejo in znajo, v prvi vrsti se oborožujejo z zaščitnimi maskami, teh pa na Kitajskem ne kupujejo le zase, temveč vse več tudi za svoje domače ljubljenčke.

»Večina psov že hodi okoli z zaščitnimi maskami,« je povedal Zhou Tianxiao, ki je posebne, za pasje gobčke prilagojene zaščitne maske začel prodajati predlani, a tedaj zaradi smoga in druge umazanije v zraku. A če je imel tedaj za stranke le najvestnejše lastnike psov, ki so svoje kosmatinčke tako želeli zaščiti pred onesnaženostjo, je njegov posel zdaj začel cveteti. Če je poprej prodal morda 100, največ 150 mask v enem mesecu, jih v teh dneh proda po najmanj 50 na dan.

Zaščitnih mask marsikod zmanjkuje. FOTO: Guliver/Getty images
Zaščitnih mask marsikod zmanjkuje. FOTO: Guliver/Getty images
O virusu, ki je najverjetneje izbruhnil na živalski tržnici v kitajskem mestu Wuhan ter tam preskočil z živali na človeka ter se zdaj lahko prenaša tudi s človeka na človeka, je še veliko neznanega. Je pa kitajska epidemiologinja Li Lanjuan lastnike živali posvarila, naj okrepijo nadzor nad svojimi ljubljenčki.

»Če prosto tekajo naokoli in pridejo v stik z okuženim, moramo tudi pse dati v karanteno. Virus se namreč širi med sesalci, torej moramo uvesti varnostne ukrepe tudi pri drugih sesalcih, ne le ljudeh,« je dejala in njene besede so padle na plodna tla. Po Kitajskem ne hodijo več le ljudje z zaščitnimi maskami čez usta in nos, podoben slog so prevzeli tudi psi, četudi mnogi precej neradi, saj so se na začetku menda upirali, »a zaščita je na prvem mestu. Pasje maske morda niso tako profesionalne kot kirurške za ljudi, a delujejo.


Njihova glavna naloga je, da preprečijo vdihavanje smoga, psu onemogočijo lizanje in pobiranje hrane s tal ter preprečijo, da bi bil izpostavljen virusu.« Zhou je mož besede, saj mora tudi njegov šestletni mejni ovčar Sylar hoditi na sprehode z zaščitno masko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije