POVPRAŠEVANJE

Protestniki že za nekaj evrov v najem

Objavljeno 07. maj 2019 17.08 | Posodobljeno 07. maj 2019 17.08 | Piše: A. P.

Spletno podjetje ponuja nenavadno storitev. Lastnik je dobil zamisel od rumenih jopičev.

Protestniki nosijo oddajnik, ki dokazuje, da so na pravem mestu. FOTO: Guliver/Getty Images
Ste si kdaj želeli udeležiti demonstracij, pa tega niste mogli, ker niste bili v mestu, kjer so potekale, morda niste imeli časa ali so vas zadržale kakšne druge ovire? Zdaj lahko z obiskom francoske spletne strani wistand najamemo protestnika, ki bo v našem imenu odšel na zbor in podprl, kar nam je ljubo. Zamisel za tako nenavadno storitev je Grégoire Laugier dobil od rumenih jopičev, ki že skoraj pol leta protestirajo v Parizu.
image
Protestniki nosijo oddajnik, ki dokazuje, da so na pravem mestu. FOTO: Guliver/Getty Images

Na spletni strani wistand najprej izberemo, proti čemu bomo protestirali, lahko smo proti podnebnim spremembam, farmacevtskim gigantom ali naftni industriji. Spletna stran nas bo nato povezala z osebo, ki naj bi šla na protest namesto nas, s katero se dogovorimo o naših pričakovanjih. Če oddamo naročilo dva dneva pred protestom, potem lahko na spletni strani kupimo tudi različne rekvizite od natisnjenih majic, kap in transparentov.
image
Demonstracije morajo ljudi spraviti na ulice. FOTO: Guliver/Getty Images

S pomočjo GPS-oddajnika lahko spremljamo, kje je naš najeti protestnik. Po želji nam pošilja fotografije in posnetke z dogodka. Laugier pravi, da ta storitev ljudem omogoča, da naredijo spremembo v svetu. »To je nekaj podobnega, kot da bi kdo drug šel namesto nas volit,« pravi Laugier. »Malce spominja na devetdeseta, ko so se pojavile prve strani za zmenke. Na začetku so bili vsi šokirani, danes pa vsak uporablja kakšno.«
Protestnika lahko opremimo s kapico, majico in transparentom.


Po njegovem mnenju je wistand orodje demokracije. Zaveda pa se, da bi lahko storitev kdo zlorabil, zato je postavil pravilo, da na protest nikoli ne sme več ljudi, kot je naročnikov. Vsak naročnik se mora dokazati kot prava oseba. Kljub njegovemu navdušenju je storitev problematična, saj je osnovno bistvo protestov, da se odrečeš vsemu in se postaviš za svoje prepričanje. Protestnike se plača z donacijo, te se okvirno začnejo pri desetih evrih. 
Deli s prijatelji