NEVERJETNO

FOTO: Z dolgim jezikom do slastne malice

Švicarski fotograf je v afriški puščavi ujel trenutek, ko kameleon ujame plen. Žival si pomaga z jezikom, vse skupaj pa traja zgolj nekaj sekund.
Fotografija: Da posnameš takšno fotografijo, moraš imeti veliko srečo.
Odpri galerijo
Da posnameš takšno fotografijo, moraš imeti veliko srečo.

Za takšne posnetke, kot jih je v svoj fotoobjektiv ujel 75-letni fotograf iz švicarskega mesta Zürich Kurt Mueller, je zares treba imeti zelo veliko sreče. Na obalni puščavi v Južni Afriki Namib se je namreč osredotočil na kameleona namaqua. Za slednjega je med drugim značilno, da s spreminjanjem barve uravnava svojo temperaturo. V manj kot desetih minutah je Muellerju uspelo ujeti trenutek, ko kameleon iztegne svoj jezik in z njim ujame mrčes. »Zelo redko se zgodi, da si v takih trenutkih ob pravem času na pravem mestu,« pravi fotograf in dodaja, da je imel res veliko srečo. Ocenil je, da je bila razdalja med kameleonovimi usti in mrčesom med 15 in 20 centimetri, pri čemer je za kameleone značilno, da svoj jezik lahko iztegnejo okoli 25 centimetrov v dolžino. »Vse skupaj se je zgodilo v trenutku,« je še povedal Mueller.



Plenu ni bilo pomoči.
Plenu ni bilo pomoči.
Puščava Namib se razprostira vse od Angole, Namibije do Republike Južne Afrike oziroma na več kot 2000 kilometrih. Zaradi zelo malo padavin in visoke vročine so se morale živali, ki tam vztrajajo, zelo dobro prilagoditi na podnebje. Ena od teh je kameleon namaqua. Da lahko dlje preživi brez vode, izloča sol iz nosnih žlez. V pesek izkoplje luknje, v katerih se hladi pred vročino. Kot že rečeno, ima tudi sposobnost spreminjanja barve. Na ta način namreč nadzoruje temperaturo. Da ob mrzlih jutrih zadrži toploto, se obarva v črno. Čez dan, ko začne pripekati vročina, pa v svetlo sivo. Lahko pa se obarva v obe barvi hkrati. Prehranjuje se z mrčesom, predvsem s hrošči in črički, pa tudi majhnimi kačami in celo škorpijoni. In sicer lovi tako na pesku kot na skalnatih območjih. Svoj plen najprej previdno opazuje in ga nato ujamejo z dolgim jezikom. Njihovi glavni sovražniki so šakali, jastrebi in orli.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije