KOT VEJE

FOTO: Človek drevo se spet zarašča

Moški iz Bangladeša ima izjemno redko bolezen. Po telesu ima tvorbe, podobne vejam.
Fotografija: Tvorbe ga ovirajo pri vsakdanjih opravilih.
Odpri galerijo
Tvorbe ga ovirajo pri vsakdanjih opravilih.

Leta 2016 so zdaj 28-letnemu Abulu Bajandarju iz Bangladeša z več operativnimi posegi odstranili tvorbe na prstih, ki so bile videti kot veje. Nesrečnik namreč trpi za redko genetsko okvaro, imenovano sindrom človeka drevesa, in kot kaže, bo moral znova pod nož.

Moški iz vas na jugu Bangladeša ima bolezen, imenovano epidermodisplazija veruciformis, že več kot dve desetletji, kakovost njegovega življenja pa je zelo prizadeta, saj so tvorbe težke in ga ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Zaradi okvare imunskega sistema je njegovo telo kronično okuženo, poleg izraščanja tvorb obstaja velika možnost, da zboli za rakom na koži. Bolezen je izjemno redka, imelo naj bi jo zgolj nekaj ljudi.
Leta 2016 so mu vrnili življenje.
Leta 2016 so mu vrnili življenje.

Od leta 2016 je Abul prestal več kot 25 kirurških posegov, od maja lani pa ga ni bilo več v bolnišnico. »Gre za zapleten primer, napredovali smo, a je potem odšel. Večkrat sem ga prosila, naj se vrne, a se ni hotel,« je povedala zdravnica dr. Samanta Lal Sen iz oddelka za opekline in plastično kirurgijo v bolnišnici v Daki.

Pred dnevi se je v spremstvu mame le pojavil pri njih, saj se je njegovo stanje korenito poslabšalo. Izrastki na rokah so že daljši od dveh centimetrov in pol, bradavice so se razširile na noge in druge dele telesa. Kljub temu dr. Senova z ekipo pripravlja načrt, kako mu bodo pomagali; niti tokrat ne bo šlo brez operativnih posegov, po prvih ocenah jih bo potreboval pet ali šest.


Nenavadne tvorbe so se na Abulovem telesu pojavile, ko je bil star 10 let. Ko so mu povsem prekrile roke, ni mogel več voziti rikše, s čimer se je preživljal. Pred prvo operacijo ni mogel sam jesti, piti, si umivati zob. »Rad bi imel normalno življenje. Želim si objeti hčerko,« skromno potoži Abul. Zdravniki so optimistični, saj je po prvi seriji operaciji lahko sam jedel in celo pisal. Vse dosedanje posege je plačala vlada, financirala bo tudi vse nadaljnje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije