USODNE POSLEDICE

Znani Slovenci, ki so kradli drugim

Objavljeno 26. januar 2019 20.47 | Posodobljeno 26. januar 2019 21.15 | Piše: Z. D.

Po razkritju prisvajanja tuje intelektualne lastnine Borisa Kobala bodo iz omar kulturniške srenje začeli padati okostnjaki.

Boris za izjave ni dosegljiv, a bo kmalu razkril svojo plat zgodbe. foto Uroš Hočevar
Boris Kobal se je znašel v zelo neprijetnem položaju in ravno v teh dneh snuje sporočilo za javnost, s katerim želi osvetliti svojo zagato. Vanjo se je spravil po lastni neumnosti, ki nikakor ni opravičljiva, je pa razumljiva. Biti umetnik na svobodi ni lahko, posebej če se zavedaš, kako zaprta je gledališka srenja. Kobal je bil v preteklosti že neštetokrat zavrnjen s strani različnih ravnateljev priznanih slovenskih gledališč, saj so ti v glavnem privrženi peščici izbranih režiserjev in avtorjev dramskih del.
image
Boris za izjave ni dosegljiv, a bo kmalu razkril svojo plat zgodbe. foto Uroš Hočevar

Z njimi so v prijateljskih odnosih, nekateri celo v prikritem intimnem razmerju, a se o tem v javnosti ne govori. Tovrstne frustracije lahko posameznika privedejo do nerazumnih odločitev, če zraven prištejemo še depresijo, Borisovo dolgoletno spremljevalko, je bilo le vprašanje časa, kdaj ga bodo dokončno razžrli dvomi in bo padel v ustvarjalno krizo. V cvetočih časih razvedrilnega programa na nacionalni RTV je kraljeval v oddajah Maria Galuniča, bil na vrhuncu slave, očitno pa so ga osebne razmere pahnile v brezno. Celo zvezde mu niso naklonjene, kot je razvidno iz astrološke napovedi na strani 44.

Pogledali smo v arhiv znanih slovenskih prepisovalcev, okičenih s tujim perjem, in preverili, kakšno škodo so si naredili s tem, da so jih dobili s prsti v marmeladi.

Priljubljeni Italijani

Tudi kontroverzna, zdaj že nekdanja nuna Vida Žabot se je potuhnila po incidentu s prepisovanjem za priznano slovensko žensko revijo. Iz salezijanske redovnice se je prelevila v grešnico, podobno kot Kobal je tudi ona 'plonkala' od italijanskih avtorjev, le da v bistveno manjšem obsegu.
image
Lepa Vida je pri računalniku stala in od Italijanov prepisovala. foto Ljubo Vukelič

V zagovoru se je primerjala s kuharico, ki zaradi časovne stiske ni uspela skuhati večerje, pa je šla v trgovino in doma pripravljeno hrano nadomestila s kupljeno. Moramo ji priznati smisel za humor, čeprav njeni urednici ni bilo do smeha, ko je postala tarča kritik, ker ima v ekipi predstavnico svetih krogov, ki laže in krade.

Po pomoč v Nemčijo

Zdi se, da noben čas ne more ublažiti blamaže, ki si jo zakuha grešnik. Vsaj tako je v primeru Mojce Mavec, nekdaj zelo brane kolumnistke, vse do trenutka, ko je neka bralka razkrinkala, da v resnici prepisuje od nemške avtorice. Od tega je minilo že 12 let, voditeljica pa je postala sinonim za plagiatorje.
image
Z afero s prevajanjem iz nemščine si je uničila ugled verodostojne kolumnistke. foto Mavric Pivk

Po razkritju nečastnega skoka 'čez planke' in podpisovanja pod tuje delo je dobila odpoved na reviji Ona ter portalu Blogos, s katerima je sodelovala, nato pa dolga leta o njenih zapisih ni bilo ne duha ne sluha. Zdaj so jo rehabilitirali v tabloidni reviji ter ji ponudili, da skozi zapise deli svoje misli, žal pa ji je nespametno početje v preteklosti kljub temu uničilo ugled in verodostojnost, s čimer je po vsej verjetnosti za vselej končala svojo pišočo kariero v resnih medijih.

Ukraden Božič

Ljubitelji slovenske glasbe so več desetletij živeli v zablodi, da je mega uspešnica skupine Pop Design naše gore list. Toda Na božično noč je leta 1987 prišla izpod peresa nemškega avtorskega dvojca, ki ga sestavljata Micki Meuser in Grant Stevens. Tone Košmrlj in Miran Rudan pa sta tebi nič, meni nič pesem prevedla, se pod njo podpisala in vrsto let prejemala avtorske pravice s strani agencije SAZAS.

Lažeš, kradeš, bolhe JEŠ ...


Šele 2010., ko so nepridiprava ujeli na laži, sta se posula s pepelom in skomignila z rameni, da sta vedela za plagiat, vendar takrat nista našla avtorjev izvirnika in sta se nato kar sama podpisala pod danes že zimzeleni komad. Nemca sta po razkritju resnice sklenila, da bosta zahtevala poplačilo za nedovoljeno pridobivanje prihodkov na njun račun, a dokončne vsote nikoli nista zaupala javnosti.
 
Deli s prijatelji