ŽIVI KOT NEVESTA

Novinarka nacionalke pokazala, kakšen dom ima (FOTO)

Objavljeno 04. avgust 2020 08.00 | Posodobljeno 31. julij 2020 20.51 | Piše: Tomaž Mihelič, FOTO: nepremagljiva.si, osebni arhiv

Novinarka in slavna popotnica je odprla vrata svojega ljubkega stanovanja v stari meščanski hiši.

V kuhinji preživi veliko časa ob pripravljanju tujih in domačih specialitet, kakršna je slastna pohorska omleta.
Mojca Mavec s svojim toplim in prikupnim značajem že dolga leta kraljuje na televizijskih zaslonih. Slovence je z oddajo Čez planke, ki jo zdaj ustvarja kar v dnevni sobi, že večkrat popeljala okoli sveta, tokrat pa jim je razkazala vse kotičke udobnega doma. Priznala je, da v njem živi sama, brez moškega, in da so njene najboljše prijateljice rože ter knjige. V času nove normalnosti ob koncu izrednih razmer je s pomočjo strokovnjakov prenovila svoj brlog nad znanim ljubljanskim lokalom in razkrila, zakaj se tako stežka spravi iz postelje.
 
Preberite tudi:

Detajl mojega doma: Mojca Mavec in predalnik, ki hrani številne zgodbe


»Poročena sicer nisem, imam pa poročno stanovanje.«

 

Brez vstopnine

image
Takšen je bil dnevni prostor, preden so ga popestrili z dekorativnimi detajli, kar je predstavila tudi na svoji spletni strani www.mojcamavec.com.
Barvito, nepretenciozno, domače bi lahko na kratko opisali vzdušje za njenimi štirimi zidovi. Ona pa je za spletno stran Nepremagljiva.si dodala še tole: »Pri meni je kot pri nevesti, za katero se spodobi, da ima na sebi nekaj starega, nekaj novega in nekaj izposojenega. Poročena sicer nisem, imam pa poročno stanovanje,« se nasmehne in pripomni, da živi kot v kakšni galeriji. »Tukaj je kup predmetov, še od moje prababice. Ljudje imajo po navadi najbolj dragocene stvari pod ključem, jaz pa jih uporabljam in so na mizi. Držim se načela, da ne sme biti preveč lepo, sicer bi morala pobirati vstopnino,« poskrbi za prijetno vzdušje. Med drugim je izdala še eno zanimivost, da v svojem najemniškem stanovanju razstavlja slike prijateljev. Umetnine visijo na veliki rdeči steni, ki ji ob vselitvi ni bila všeč, a sta se z leti spoprijateljili. Njen nasvet je, da je potrebnih le nekaj dekorativnih detajlov, če želite polepšati neatraktivne kotičke. »Denimo, na razne kable ali cevi zavežem pentljo. Robusten kavč prekrijem z veliko odejo in barvnimi blazinami, pa je prostor v hipu bolj slikovit. Je že res, da se ob škripanju vrat začuti, da v tem stanovanju ne živi moški, ampak imamo tudi dekleta zanimive rešitve,« poudari.

Stanovanje je kot galerija.

 

Od kraljice do račke

image
Mojca Mavec nadvse uživa v meščanski ljubljanski hiši.
Predstavila nam je tudi novo koronsko pridobitev, zaradi katere se ji je življenje pošteno spremenilo. »Še vedno se zbujam zgodaj, med četrto in peto uro, vendar se zaradi nove postelje stežka spravim iz nje. Postala je moja pisarna, prostor za branje knjig, nekakšen tempelj za uživanje ob jutranjem čaju. Ležišče sem dolgo izbirala in proces je bil zelo dosleden, saj so me izmerili, stehtali in na koncu sem se odločila za posteljo, v kateri se počutim kot kraljica. Ob nakupu mi je prodajalec namignil, da imajo takšne v hotelih, zato ni čudno, da tako dobro spim.« Zase pravi, da je tropska roža, kar pomeni, da jo navdušujejo topli meseci in rože. »Tudi umetne,« brez zadržkov izstreli. »Slovenci bi vprašali, ali sem zmešana, ker se na njih samo nabira prah. Ampak preprosto obožujem cvetje in brez njega si ne znam zamišljati svojega doma,« izvemo, preden nam predstavi nekaj obveznih ritualov. Enega izvaja kar na okenski polici. Po čaju in branju je namreč na vrsti prva jutranja kava in da bi slišala lokalne trače, ji ni treba kofetkati po gostilnah, ampak se zgolj usede na okensko polico in prisluhne. Živi namreč nad priljubljenim mestnim zbirališčem, znanim po pestrem naboru gostov, ki zavzeto skrbijo, da je dogajanje ob Ljubljanici živahno. Ob večerih pa se z užitkom zlekne v kopalniško banjo, da se sprosti. »Sem dvojno vodno znamenje in kad je bila eden od pogojev, da sem izbrala to stanovanje. Vsak večer si pripravim ekološko ozaveščeno kopel, z le toliko vode, da malce začofotam, kot kakšna račka,« nadaljuje z dobro voljo in na vprašanje, kako izraža svojo nejevoljo, iskreno prizna: »Nemoč in jezo izrazim s tem, da vsake toliko razbijem kozarec, torej z metanjem stvari sproščam negativno energijo. S kričanjem in histerijo v življenju pač ne pridemo daleč,« ji obraz razsvetli navihan nasmešek, ko se poslovi in zahvali za obisk.
Deli s prijatelji