GAŠPER KRAMAR HUJŠA

Zdaj si želim tudi družino

Nekdanji MasterChefovec, sicer frizer, ima od poletja nov izziv. Odločil se je za popolno preobrazbo in se je lotil maksimalno zavzeto in profesionalno. Do minulega ponedeljka je shujšal 62 kilogramov, kar je tretjina njegove nekdanje teže. Vedno bolj nasmejani Gašper z veseljem deli svojo zgodbo in drzni načrt, ki si ga je zadal.
Fotografija: Gašper se je lani boril za naziv MasterChef Slovenije. Izpadel je tik pred polfinalom. Foto Mediaspeed
Odpri galerijo
Gašper se je lani boril za naziv MasterChef Slovenije. Izpadel je tik pred polfinalom. Foto Mediaspeed

Lani v tem času so Gašper Kramar in sotekmovalci začeli boj za laskavi naziv MasterChef Slovenije, pred dnevi so temu tudi skupaj nazdravili. »Tekmovanje mi je dalo nekaj nove samozavesti in nove možnosti. Ko se pojaviš v javnosti, postaneš prepoznaven, lahko se ti odpre več vrat. Meni se je, tako poslovno kot zasebno, in tega sem vesel,« začne.

Gašper Kramar ne želi le shujšati, ampak si izklesati postavo in živeti zdravo. Foto Polona Pirc
Gašper Kramar ne želi le shujšati, ampak si izklesati postavo in živeti zdravo. Foto Polona Pirc

Bi se prijavil še enkrat? »Verjetno ne, če pa bi se, bi se tega lotil precej drugače, predvsem bolj sproščeno. Ko smo tekmovali, smo bili vsi zaskrbljeni, nesproščeni, želeli smo biti popolni, a nam ravno zato ni uspevalo,« se nasmeje.

Premalo jedel in preveč treniral

Za veliko in popolno preobrazbo se kljub 185 kilogramom ni odločil zaradi zdravja. »Bil sem presenetljivo zdrav, odločitev je padla zaradi določenih dogodkov, o katerih ne bi govoril, ker so zelo osebni. Je bilo pa dobro, da so se mi zgodili, saj sem si takrat streznil glavo,« je diplomatski. »Začel sem v začetku julija, mislim, da mi gre dobro, in seveda nadaljujem začrtano,« je vesel. »Izbral sem si ketonsko dieto, saj sem že prej spremljal, da vključuje dobro hrano, ob kateri nisi lačen, hkrati pa hujšaš.

Gašper se je lani boril za naziv MasterChef Slovenije. Izpadel je tik pred polfinalom. Foto Mediaspeed
Gašper se je lani boril za naziv MasterChef Slovenije. Izpadel je tik pred polfinalom. Foto Mediaspeed

Ta način prehranjevanja lahko obdržiš tudi po doseženem cilju, saj to ni dieta, ampak zdrav življenjski slog,« pojasni. »Začel sem sam, po dveh mesecih pa sem si poiskal strokovno pomoč in začel sodelovati s trenerjem Gašperjem Gromom, ki ta način prehranjevanja v povezavi z vadbo res dobro pozna. Kot sem spoznal, sem na začetku jedel premalo in treniral preveč, tudi diete se nisem držal tako strogo, kot se je, odkar sem pod Gromovim vodstvom,« ne skriva. Je bil začetek težak?

»Ne, ker sem imel čustvene težave, mi je bilo zelo lahko. Že od začetka sem imel močno motivacijo, niti en dan mi ni bilo težko. Tudi pomislil nisem, da bi se pregrešil,« pove. Kakšna pa je po novem njegova prehrana, kaj vse je drugače kot prej? »Prej sem se prehranjeval s hitro prehrano, vmes pojedel kak prigrizek, čokoladico, vse, česar skoraj ne opaziš. To so same prazne kalorije, ki ti dajo morda kratkotrajen občutek nove energije, telo pa ostane lačno pravih hranil. Zaužil sem ogromno ogljikovih hidratov in sladkorja. Sem sladkosned in slaščic sem pojedel res veliko,« se nasmehne ob spominu.

Od julija lani je Gašper shujšal že toliko, kot tehta njegova mama Marjana. Foto osebni arhiv
Od julija lani je Gašper shujšal že toliko, kot tehta njegova mama Marjana. Foto osebni arhiv

»Zdaj moram jesti trikrat dnevno, obroki pa morajo biti v osmih urah. Zajtrk imam ob 12. uri, kosilo okoli 16. ure, večerjo pa ob osmih zvečer. Obroke si pripravim doma in jih vzamem s seboj. Moja hrana je zdaj zelo enostavna, seveda ji vseeno poskušam z začimbami dodati nekaj arome, jem pa predvsem meso, zelenjavo in jajca. Zelo sem zadovoljen, sploh ne pogrešam kruha, krompirja, testenin,« je vesel. Odločitev za dieto je najbrž vsaj za nekaj časa pomenila tudi odmik od užitkarskega kuhanja? »Ja, ko kuham, moram poskušati hrano, ne morem pripraviti rižote, ne da bi preveril okus. Zdaj živil in jedi, ki jih ne smem jesti, ne kuham. Zrezke, meso, zelenjavne jedi, ostalega pa ne,« pritrdi.

Čaka ga plastična operacija

Največja motivacija so gotovo vedno boljše počutje in vedno bolj ohlapna oblačila. »Ker se vsak dan gledam, jaz razlike nisem opazil tako hitro kot drugi. Zdaj, ko imam dobrih 60 kilogramov manj, je seveda to že opazno, a sam se imam še vedno za 'bajsija'. Največji pokazatelj so oblačila. Vso garderobo, ki sem jo imel, sem enkrat že zamenjal, jo bom pa verjetno še enkrat,« je nasmejan. Kakšna pa je (bila) podpora doma? »Mislim, da je moja mati še bolj srečna kot jaz,« se mu zaiskrijo oči. »Vse življenje si je želela tega, mi govorila in me prosila, tako da je tudi to, da jo vidim srečno, tisto, zaradi česar se moje hujšanje izplača,« je iskren.

Pod nadzorom Gašperja Groma je oktobra takole treniral skupaj z zmagovalko šova The Biggest Loser Klaro Horvat Vidmar. Foto osebni arhiv
Pod nadzorom Gašperja Groma je oktobra takole treniral skupaj z zmagovalko šova The Biggest Loser Klaro Horvat Vidmar. Foto osebni arhiv

Zaveda se, da ga največji izziv čaka, ko bo maja ali junija dosegel želeno težo, ki je okoli 90 kilogramov. »Takrat želim preiti na dieto LCHF, ki dovoljuje tudi malenkost ogljikovih hidratov, se pa zavedam, da moraš imeti takrat res razčiščeno v glavi, saj to pomeni popolno spremembo življenja. Doseženo težo bom moral ob redni vadbi vzdrževati šest mesecev, nato pa sledi operacija, odstranitev odvečne kože. Tudi glede tega imam že načrt, saj se mi je pred časom javil zasebni estetski kirurg, ki želi opraviti ta poseg,« pove.

»Moj cilj sta izklesana postava in videz, zato želim, da je tudi ta operacija opravljena vrhunsko, s čim manj vidnih brazgotin. Vsega tega se veselim,« nasmejan zasije.

Dieta je prinesla soočanje s sabo

»Najpomembnejše mi je spoštovanje. Precej sem priljubljen, imam kar nekaj dobrih, iskrenih prijateljev, ni pa fino, če mi kdo stopi na žulj, ker sem potem maščevalen. Zavedam se, da je to negativna lastnost, ampak tak sem. Sicer sem pošten, znam se postaviti v kožo drugih in sem korekten, dokler so drugi do mene. Rad imam načrte za bližnjo prihodnost, premišljen sem in velik perfekcionist. V poslu je to dobrodošlo, za zasebno življenje pa pravijo, da ne,« strne.


»Zdaj sem se tudi odločil, da želim imeti družino. Prej nisem imel te želje, vedno sem govoril, da bom sam. Tu nastane težava z mojim perfekcionizmom, saj imam zelo visoke zahteve. Natanko vem, kaj iščem in kaj si želim, in kriterijev ne bom spustil. Iskal bom, in če bom našel, bom, če ne, pa pač ne bom,« je jasen. Je dieta, sprememba načina življenja prinesla tudi soočenje s seboj? »Glava zdaj dela povsem drugače. Težko si predstavljaš, da se lahko tako zelo spremeniš v tako kratkem času. Moje razmišljanje je povsem drugačno. Tudi bližnji so to opazili, nekaj pa jih je moje življenje tudi zapustilo. Žal, so pa prišli novi ljudje,« ne obžaluje.

Koliko pa mu pomenijo pohvale za nov videz?

»Ogromno. Izredno uživam v vsej pozornosti, ki mi jo ljudje namenjajo, ego mi raste. Je pa to seveda motivacija, ki prinaša veliko nove volje za naprej,« se nasmeje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije