DRUŽINSKE POČITNICE

Tanjin prvi oddih v troje: Karlo je pravi morski deček

Objavljeno 23. julij 2018 07.22 | Posodobljeno 23. julij 2018 13.17 | Piše: Tomaž Mihelič

Po prvem skupnem dopustu je njena družinica bogatejša za nove dogodivščine.

Tanja je presrečna, da je njen Karlo s takšnim navdušenjem sprejel morje.

Materinska vloga je Tanjo Žagar prepojila z najlepšimi čustvi in komaj je čakala, da se bo na morje odpravila s svojima fantoma. Majhno naselje v Istri, kamor je prej zahajala v dvoje, je zdaj postalo njihov drugi, poletni dom, saj se je Karlo dobesedno zaljubil v Peroj. Ta hrvaški kraj pa je že v preteklosti poskrbel za veliko smeha, saj se je morala pred prijatelji zagovarjati, da ni bila v južnoameriškem Peruju, ampak le na sosednji obali. Po prvem skupnem dopustu je njena družinica bogatejša za nove dogodivščine. Te je seveda zaznamoval ljubki Karlito, ki je pogumno prestal tudi že prvo 'tunkanje'.

Prve družinske počitnice so verjetno pravi zalogaj, saj je treba vzeti s sabo veliko stvari za otroka. Kako ste se organizirali, da je šlo v avto vse, kar ste si zamislili?

Glede na to, da hodimo le na krajše oddihe, je predpriprava zelo hitra in preprosta. S seboj vzamem samo najnujnejše, brez pretiravanja. Je pa bilo to zame najlepše pakiranje do zdaj, saj sem prvič napolnila še en mali kovček za našega Karla. Tudi zanj le osnovne stvari, kajti igrače smo pustili doma, da se malo odpočijejo. Zavedala sem se, da ga bo na morju čakalo veliko novih, bistveno zanimivejših stvari za njegove zvedave otroške oči. In res so prinesli največje veselje prav morski kamni, s katerimi se je navdušeno igral. No, pa tudi vse, kar je bilo zloženo v košari vozička. Zelo zagrizeno in vztrajno je zlagal stvari iz nje in nato nazaj noter. Na daljših sprehodih so igrače zamenjale sence, ki so pritegnile njegovo pozornost. Najprej nepremično zre v sence, nato pa se noro razveseli mimoidočih otrok in malih kosmatincev. Eno samo veselje! (nasmeh)

Izbrali ste termin, ki je bil zaradi svetovnega nogometnega prvenstva prepojen z evforijo. Je tudi vas prevzel in potegnil vase ta navijaški val? Kako ste spremljali tekme?

Ker sem že od malega nogometna navdušenka, sem tudi tokrat gledala vse tekme, če sem jih le lahko. Celo ob morju sem lahko spremljala dvoboje na zelenicah, saj so imeli skoraj vsi lokali in restavracije televizijo. Odpravili smo se na večerjo ali sladoled in ob tem skupinsko navijali. To mi je še posebej všeč! Ob vseh tistih glasnih krikih navdušenja pri golih, ki odmevajo vse naokoli, se človek hitro navzame radosti in nepopisne sreče ob zmagi domačih. Napolnita te z lepimi in pozitivnimi čustvi. Ko smo polfinalno tekmo Hrvaške proti Veliki Britaniji spremljali z domačega kavča, se je Karlo usedel in zagledal v zaslon. Kaj je, Karlito, bomo navijali, sem ga izzvala. On pa je v tistem dvignil rokice v zrak in zavpil 'jeeeeee'. Nenehno nas spravlja v smeh!

Tradicionalno dopustujete v vikendu pri Pulju, ki ga je postavil že Karlov dedek. Torej je to nekakšen vaš drugi dom? Kaj je tako posebnega, da vedno znova vračate?

Zdi se, da bo zdaj, ko imamo pravega morskega dečka, res postal naš drugi dom. Vsi smo noro uživali, kajti tam se občuti posebna toplina. Le kako se ne bi, ko pa je bil to 'morski dom' Karlovega dedka, ki ga je sam zgradil. Povrhu pa je še vedno morski dom babice, s katero bosta tu zagotovo ušpičila kakšno takšno, kot jo babice in vnuki najbolje znajo (smeh). V zadnjem času zelo lepo uredili celoten kraj, sprehajalna steza je vse do Pulja, in ker se radi sprehajamo, rolamo ter kolesarimo, bomo tukaj nabrali še veliko kilometrov.

Kako se je Karlo odzval ob prvem srečanju z morjem?

Komaj sva čakala, da ga prvič 'potunkava' v morje in vidiva njegovo reakcijo. In moram priznati, da sva bila zelo vesela, ko sva zagledala širok nasmeh in nogice in rokice, ki so začele čofotati na vse strani. Seveda sem prvi Karlov 'skok' v morje tudi posnela, in ko bo zrasel, bo lahko videl, kakšen korenjak je bil.

Torej je bil tudi na počitnicah tako priden kot doma?

Tudi hrvaška obala dobro vpliva nanj (nasmešek). Do zdaj res nismo imeli težav. Kamorkoli smo se odpravili, je le radovedno opazoval in bil dobre volje. Upam, da tako tudi ostane, saj so potepanja v troje nekaj najlepšega.
»Počitnice v troje so najlepše!«
 

In kakšen je bil vaš vsakdan? V čem se je najbolj razlikoval od običajnega v Ljubljani?

Predvsem se naši dnevi na morju od ljubljanskih razlikujejo po tem, da skoraj nikoli ne gledamo na uro. In ta občutek je neprecenljiv. Sicer pa se potepamo naokrog, radi kaj dobrega skuhamo, uživamo na terasi v čudovitih sončnih vzhodih in zahodih ... Vse se odvija brez načrtov, spontano, kot v danem trenutku začutimo.

Mali Karlito verjetno zelo uživa, ker mamica nima nastopov in se mu lahko povsem posveti?

Seveda se mu oba maksimalno posvečava, tako nam je najlepše, kadar pa imava delo, je nekaj uric v družbi sorodnikov in prijateljev. Zadnje čase je največkrat z mojimi starši, in ko jih zagleda, že steguje rokice, da bi se šel crkljat k njim. Očitno so mu še posebej všeč moški pogovori, saj je pri dediju kot začaran. Dedi je zakon!

Se vam bo uspelo prepustiti le dopustniškemu vzdušju ali boste vmes skočili še na oder?

Poletje je tudi delovno, predvsem ga po odrih 'žagamo' ob vikendih, tako da je tisto počitniško vzdušje na urniku med tednom. Ta pristna dopustniškodelovna kombinacija je nekaj najboljšega. 
Deli s prijatelji