Glasbeniki igrajo v živo od doma

Zdi se, da slovenskim glasbenikom niti korona ne more do živega. »Ne damo se,« pravijo skoraj vsi v en glas in to dokazujejo s tem, da pojejo in igrajo prek spletnih strani in na tak način vzdržujejo glasbeno kondicijo.
Fotografija: Bojan in Danijela Pečnik Zeme sta ponosna na sina Dominika, ki je več kot očitno tudi podedoval glasbene gene.
Odpri galerijo
Bojan in Danijela Pečnik Zeme sta ponosna na sina Dominika, ki je več kot očitno tudi podedoval glasbene gene.

Tudi ustvarjalci oddaje Slovenski pozdrav niso obupali in so se domislili genialne ideje, zato je oddaja s podnaslovom Doma ob petkih zvečer na TV Slovenija še vedno na programu, izjemoma pa je ne snemajo v Begunjah, temveč se glasbeniki doma posnamejo sami in posnetke pošljejo v uredništvo. Blaž Švab in Darja Gajšek izmenično, vsak zase, vodita oddajo in glasbenike povežeta v šopek. Posebnost slovenskega glasbenega prostora se kaže tudi v tem, da pravzaprav premoremo veliko glasbenih družin, nekaj smo jih doslej že lahko videli in slišali. Poleg uveljavljenih ansamblov, seveda. Nekaj takšnih, ki jih ne vidite vsak dan, smo izbrali posebej za vas.
Tudi Ansambel Ferjančič uspešno prenaša glasbene gene na mlajši rod.
Tudi Ansambel Ferjančič uspešno prenaša glasbene gene na mlajši rod.

Družinska povezanost je izjemno pomembna. Gre za redko vrednoto, in če jo dopolnjujeta glasba in pesem, postane še posebno žlahtna. Prav iz tega razloga so ustvarjalci oddaje Slovenski pozdrav že pred tremi leti povabili k sodelovanju družine, ki so nato pred kamerami nastopile v živo. Ena teh je bila družina Pušaver iz Jelovca pri Makolah, ki je prva zmagala, to pa je opogumilo še številne druge, da so se predstavile pred kamerami. Med temi je družina Janeza in Vlaste Šabec Kidrič iz Križeče vasi pri Poljčanah, ki sta svoje glasbene gene prenesla na svoja dva sinova.

Nič drugače ni v družini Ferjančič iz Šentjerneja, kjer že igrajo in pojejo celo najmlajši, kot smo lahko videli. Enako glasbeno aktivna je koroška družina Bojana in Danijele Zeme Pečnik, ki je prav tako že tretji rod, ki nadaljuje glasbeno tradicijo Bojanovega očeta Francija Zemeta, ki so se mu marca želeli pokloniti na koncertu v njegov spomin, a je žal prestavljen na čas, ko ga bo mogoče izvesti.
Družina Pušavec je leta 2017 v oddaji Slovenski pozdrav navdušila in zmagala med družinami, ki so se predstavile s petjem in igranjem.
Družina Pušavec je leta 2017 v oddaji Slovenski pozdrav navdušila in zmagala med družinami, ki so se predstavile s petjem in igranjem.

Prvič pa smo lahko v domači dnevni sobi v Libojah videli in prisluhnili družini Klinc-Oset. Priznanega glasbenika in humorista Mira Klinca, ki ob harmoniki igra še druge inštrumente in je doslej skomponiral okoli 150 avtorskih skladb, obenem pa je vodja istoimenskega ansambla, v katerem pojeta med drugim njegova žena Milena ter hčerka Marina, pa je doletela ta sreča, da je njegov zet postal modrijan Franjo Oset, ki je osvojil srce njegove hčerke. In tako se je glasbena družina le še bolj okrepila in povečala, kar smo lahko videli in slišali seveda v oddaji Slovenski pozdrav.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije