NOVA SKLADBA IMA NASLOV SANJAJO DEKLETA

Avseniki na tržaškem Krasu, kjer so bili s posebnim namenom (Suzy)

Letošnje leto je za Avsenike zelo posebno, saj mineva 70 let, odkar sta brata Vilko in Slavko Avsenik združila moči in začela ustvarjati skladbe, ki so osvojila srca poslušalcev po vsem svetu.
Fotografija: Ansambel ima v svojih vrstah dva zamejska Slovenca – Tommyja in Denisa. FOTO: Žan Zajc, Innea studio
Odpri galerijo
Ansambel ima v svojih vrstah dva zamejska Slovenca – Tommyja in Denisa. FOTO: Žan Zajc, Innea studio

Ansambel Saša Avsenika je nedavno posnel novo polko, ki se je rodila v zamejstvu, zato so jo tam, konkretno na tržaškem Krasu, tudi posneli. Melodijo in aranžma za skladbo z naslovom Sanjajo dekleta je ustvaril njihov klarinetist Tommy Budin iz majhne vasice Salež pri Trstu, medtem ko je besedilo delo njegove svakinje Kim Furlan.

Letošnje leto je za Avsenike zelo posebno, saj mineva 70 let, odkar sta brata Vilko in Slavko Avsenik združila moči in začela ustvarjati skladbe, ki so osvojila srca poslušalcev po vsem svetu. Še posebno številne skladbe ganejo ne le Slovence doma, temveč tudi po svetu, kjer slovenska glasba že od nekaj povezuje naše ljudi in kot del tradicije pomembno prispeva k ohranjanju naše identitete.

Zgodbo nadaljuje vnuk

Eni pomembnejših glasnikov lepot naše Slovenije skozi čudovite melodije in besedila so bili ravno člani Ansambla bratov Avsenik, njihovo zgodbo pa danes z velikim spoštovanjem in odgovornostjo nadaljuje vnuk Slavka Avsenika – Sašo s svojim ansamblom, saj je poleg glasbenega talenta podedoval srčen odnos do Slovenije in zavedanje, da slovenska srca bijejo tudi v zamejstvu in izseljenstvu.

Za mizo, polno dobrot, v Saležu pri Trstu in v družbi lepih deklet. FOTO: Žan Zajc, Innea studio
Za mizo, polno dobrot, v Saležu pri Trstu in v družbi lepih deklet. FOTO: Žan Zajc, Innea studio

To dobro ve, saj sta dva člana ansambla Saša Avsenika zamejca oziroma tržaška Slovenca: klarinetist Tommy Budin in trobentač Denis Daneu, ki sta se ansamblu pridružila pred tremi leti, ravno v času korone. Nova skladba, polka Sanjajo dekleta, je v celoti nastala v zamejstvu, zato so jo tam, na tržaškem Krasu, posneli ter bili deležni gostoljubja in dobrot kmečkega turizma Bajta v Saležu, kjer se je članom ansambla pridružilo kar nekaj simpatičnih deklet.

Na odrih doma in v tujini

Avsenikove viže letos odmevajo tako na odrih doma kot v tujini, saj sta že brata Avsenik svoje muziciranje iz domače Jožovčeve gostilne v Begunjah ponesla v svet. Sprva sta igrala po bližnjih vaseh, pozneje na odrih po Evropi, Severni Ameriki, Kanadi ... Ansambel bratov Avsenik je gostoval v prestižni Berlinski filharmoniji, večkrat so razprodali münchensko Olympiahalle, ljubljansko Halo Tivoli, odpirali polete v Planici, gostovali na olimpijskih igrah v Sarajevu, za svoje delo in prodane nosilce zvoka pa prejeli številne nagrade.

Sašo, vnuk Slavka Avsenika, nadaljuje 70-letno tradicijo Avsenikove glasbe. FOTO: Žan Zajc, Innea studio
Sašo, vnuk Slavka Avsenika, nadaljuje 70-letno tradicijo Avsenikove glasbe. FOTO: Žan Zajc, Innea studio

Družinsko glasbeno tradicijo je nadaljeval že Slavkov sin Gregor Avsenik s svojim ansamblom ter Gašperji, leta 2009 pa je harmoniko vzel v roke Slavkov vnuk Sašo, ki je prvič s svojimi muzikanti zaigral v znameniti oddaji Musikantenstadl v Passau. Letos, po štirinajstih letih, je jasno, da Sašo še kako upravičuje nasledstvo dedka na harmoniki, saj s svojim ansamblom polni koncertne dvorane po Sloveniji in tujini.

Rekordna sezona

Doslej so že trikrat razprodali Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, sprejeli slovenske športne junake, pesem Ena bolha za pomoč pa trenutno kraljuje na lestvicah slovenske narodnozabavne glasbe. Letošnja sezona je bila sploh rekordna, saj so razprodali vseh 10 koncertov v sklopu 70. obletnice Avsenikove glasbe in tudi v tujini dokazali, da slovenska glasba združuje in ne pozna meja. Decembra jih ob velikem jubileju čaka še nekaj nastopov in še en velik koncert, o katerem bodo več podrobnosti razkrili kmalu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije