VEDENJE

Vedenje je nalezljivo

Obstajajo različne oblike vedenja, ki se širi, kot bi bilo nalezljivo; poleg zehanja in smeha se tudi stres in neprijaznost lahko prenašata s človeka na človeka.
Fotografija: Če vidimo nekoga zehati, bomo najverjetneje tudi sami zazehali.
Odpri galerijo
Če vidimo nekoga zehati, bomo najverjetneje tudi sami zazehali.

Zdi se, kot bi bile nekatere oblike vedenja nalezljive, saj se hitro širijo. Če nekdo v vaši bližini zeha, obstaja velika verjetnost, da boste tudi sami zazehali, če se nekdo smeje, se boste verjetno tudi vi. Nekatere raziskave so pokazale, da zazeha celo pes lastnika, ki zeha, in še, da obstaja skupina ljudi, ki je imuna proti zehanju drugih: psihopati.

Že če vidimo človeka, ki drgeta od mraza, je dovolj, da bomo tudi sami občutili hlad.
Že če vidimo človeka, ki drgeta od mraza, je dovolj, da bomo tudi sami občutili hlad.

Psihologi pojav pojasnjujejo s tem, da so možgani posebno občutljivi za socialno interakcijo in povezovanje. Ponavljanje mimike, ki jo vidimo pri ljudeh v bližini, je pravzaprav način, na katerega se z njimi povezujemo in razvijamo občutek empatije. Obstaja vrsta oblik vedenja, za katero se niti ne zavedamo, da je posledica istega mehanizma, in se prenaša kot okužba. Denimo tveganje; spomnite se tega, kadar vaš najstnik stori kako neumnost. Neka raziskava je namreč pokazala, da kadar smo v družbi ljudi, ki finančno tvegajo, na primer v igralnici, obstaja večja verjetnost, da bomo tudi sami tako ravnali.

Tudi agresivno, neprijetno vedenje je nalezljivo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Tudi agresivno, neprijetno vedenje je nalezljivo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Isti nagon, ki nas sili k smehu, kadar se smejejo drugi, nas sili tudi k mrščenju z drugimi. Morda sicer ne boste razvili prav takega občutka jeze ali sovraštva, kot ga ima drugi, a mimika vašega obraza bo podobna tisti, kot jo ima človek v vaši družbi.

Že če vidimo človeka, ki drgeta od mraza, je dovolj, da bomo tudi sami občutili hlad. Posameznikom, ki so gledali posnetek ljudi, ki so delali z ledom, se je znižala temperatura dlani, je pokazala neka raziskava. In še, da bolj ko so bili empatični, bolj je padla temperatura.

Če je nekdo nesramen do sodelavcev, se bodo tudi drugi v isti pisarni vedli podobno. Kar več raziskav je pokazalo, da so žrtve neprijetnih šefov ali kolegov pogosto tudi same zelo neprijetne do drugih.


Tudi redimo se zaradi drugih: obstajajo raziskave, ki kažejo, da bodo ljudje s preveč kilogrami pogosteje imeli prijatelje, ki imajo prav tako težave s težo oziroma so debeli. Raziskave so pokazale še, da je višje tveganje za kopičenje kilogramov, če se je vaš najboljši prijatelj v zadnjem času zredil.
In tudi dobrota je nalezljiva, kar je očitno v času nesreč, ko se število ljudi, ki so pripravljeni pomagati, veča kot plimni val. In to bralci Slovenskih novic dobro veste. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije