Pet živil, ki so boljši viri beljakovin od mesa

Obstaja veliko virov beljakovin, med njimi so tudi mnoga živila rastlinskega izvora.
Fotografija: Meso še zdaleč ni edini vir bejakovin. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Meso še zdaleč ni edini vir bejakovin. FOTO: Thinkstock

Beljakovine so nepogrešljiva sestavina prehrane, za večino pa njihov vir predstavlja meso. A če bi radi omejili uživanje mesnih jedi ali se jim povsem izognili, je dobro vedeti, s čim nadomestiti vire beljakovin, ki naj bi predstavljale najmanj deset in največ 35 odstotkov skupnega energijskega vnosa. Kje so znatno zastopane?

Grški jogurt

V 230 mililitrih grškega jogurta je najmanj 23 gramov beljakovin, hkrati je to živilo odličen vir zdravju prijaznih bakterij.

Avokado

V 30 gramih sadeža je deset gramov beljakovin, ob tem pa še telesu prijazne maščobe, ki jih za dobro delovaje potrebujejo srce, možgani ter drugi telesni organi.

Leča

Stročnice so nepogrešljive na jedilnikih vseh, ki ne jedo mesa. Med temi po vsebnosti beljakovin prednjači leča z 18 grami beljakovin na skodelico (240 gramov).

Kvinoja

Kvinoja predstavlja idealno kombinacijo beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov. V skodelici kvinoje se nahaja 9 gramov beljakovin.

Semena konoplje

Če bi radi izdaten sadni zmešek, mu dodajte 30 gramov semen konoplje. S tem ga boste obogatili z 10 grami beljakovin, hkrati pa še z nepogrešljivimi vlakninami in zdravimi maščobami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije