NEPRIJETNO

To se bo zgodilo, če si boste pulili sive lase

Sivi lasje niso vedno posledica staranja.
Fotografija: Čeprav ne bodo zrasli trije novi, puljenje sivih las ni priporočljivo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čeprav ne bodo zrasli trije novi, puljenje sivih las ni priporočljivo. FOTO: Thinkstock

Seveda ste nejevoljni, ko med svojimi lasmi uzrete sivega. In prva misel, ki se ob njem poraja, je puljenje. A slišali ste, da tedaj, ko izpulite enega, na njegovem mestu zrastejo trije. Sivi.

Mit

Naj vas potolažimo, da se to ne bo zgodilo. Gre za mit, ki je daleč od resnice. Obstaja pa tudi slaba novica: ponovno bo zrasel siv las. Puljenje torej nima smisla. Zlasti če je sivih več, bo na račun tega trpela gostota vaših las.

Kaj sploh povzroča sivenje las?

Sivi lasje nastanejo, ko lasni mešički začno proizvajati manj naravnega barvila melanina, kar pa ni povezano zgolj s staranjem. Veliko večjo vlogo pri tem igra genetika. Če so vaši starši posiveli v tridesetih, je velika verjetnost, da boste tudi vi tedaj začeli izgubljati prvotno barvo las.

Še drugi vzroki

Svoje dodajo nezdrave navade, denimo kajenje. Dokazano je, da je pri kadilcih štirikrat večja verjetnost za sive lase kot pri nekadilcih. Tudi stres, pomanjkanje vitaminov B in nepravilno delovanje ščitnice so krivi za sivenje.

Ni vse v rokah narave

Res je torej, da na nekatere dejavnike ni mogoče vplivati, je pa z zdravim načinom življenja, s primerno prehrano in z obvladovanjem stresa vendarle mogoče vsaj nekoliko upočasniti nastajanje sivih las.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije